ELÉG VOLT A BANKOK EMBERTELENSÉGÉBŐL!

Tüntetést szervez a Demokratikus Hálózat
a Bankszövetség székháza elé

2008. november 19-én 17.00 órakor
1051 Budapest, József nádor tér 5-6.

FELHÍVÁS!

Hetek óta a bankoknak nyújtandó segítségről beszélünk, de az emberekről, akik a megnövekedett terhekkel küzdenek, egy szó sem hallunk!

A Demokratikus Hálózat politikai érdekképviseletet kíván biztosítani azoknak, akiket a bankok lehetetlen helyzetbe hoznak. Azokat az embereket kívánjuk képviselni, akik elhitték, hogy néhány hónappal, évvel ezelőtti jövedelmi helyzetük alapján évtizedes távlatokban is tervezhetnek. Azokat kívánjuk képviselni, akik ma tanácstalanul állnak a megnövekedett terhek láttán és azzal szembesülnek, hogy sem költözni, sem törleszteni nem tudnak. Százezrekről van szó. Akik csapdába kerültek, mert lakásuk, autójuk milliókkal ér kevesebbet, mint amennyi hitel van azokon, azaz álmodni se tudnak értékesítés utáni visszafizetésről, de a megnövekedett terheket sem tudják immár fizetni.

A bankárok azt szajkózzák, hogy mi vagyunk a hibásak, mert devizában, a megengedhetőnél jobban adósodtunk el. Mossák kezeiket azok, akik lépten-nyomon hajtottak minket a fogyasztásba az adott pillanatban olcsónak tűnő hitelek biztosításával. Ők is felelősek. Látni akarjuk, hogy ők is áldozatot hoznak! A bankárok gyakoroljanak önmérsékletet, tegyenek azért, hogy ilyen feszült helyzetben a bankszektor humánusabban működjön!

Követeléseink, melyeket petíció formájában kívánunk átadni a Bankszövetség képviselőinek!

1. A Bankszövetség képviselője álljon a nyilvánosság elé és mondjon köszönetet a magyar társadalomnak mindazon áldozatokért, amelyet mi adófizetők a bankokért meghozunk. Legalább 1000 milliárd forintunkba kerül a néhány pénzintézet kicicomázása.

2. Közalkalmazottak, nyugdíjasok tízezrei érzik a válság miatti 300 milliárd forintnyi költségvetési elvonás hatásait. Mindeközben a válságért közvetlenül felelős bankszektorban milliárdokat készülnek kiosztani jutalom gyanánt az év végén. Követeljük, hogy egyetlen hazai pénzintézetben se osszanak egy ilyen szégyenteljes év után jutalmat. Az arra szánt pénzből a Bankszövetség közreműködésével hozzanak létre egy alapítványt, amely a nehéz helyzetbe került adósokat tudja megsegíteni.

3. Az OTP azonnali hatállyal oldja fel a kistelepüléseket érintő hitelezési tilalmát. A hazardírozás éllovasa, aki néhány hete még japán yen alapú hitelt osztott, ne taszítson milliónyi állampolgárt az uzsorások karjaiba.

4. A bankok biztosítsanak átmeneti hiteltörlesztési könnyítést az azt igénylőknek. Az igénylők minimum három hónapos haladékot kaphassanak . Ezen időszak alatt csak kamatot kelljen fizetni a hitelek után.

5. A bankok tegyék lehetővé, hogy az euró vagy svájci frank alapú kölcsönöket lehessen közvetlenül devizában is törleszteni. Elég volt a bankok árfolyamnyerészkedéséből!

6. A bankok csökkentsék töredékére az érthetetlenül magas kezelési költségeket.

7. A Bankszövetség állítson fel munkacsoportot, amely meghatározza, hogy a hazai bankok mekkora mértékben és milyen módon járulnak hozzá a szegények bankjának (vagy Népbank) létrehozásához. A Demokratikus Hálózat az idei évben több mint 300 milliárdos profitot termelő bankszektort korábbi álláspontjának megfelelően arra szólítja fel, hogy legalább 1 munkanapnyi hasznával járuljon hozzá a Szegények Bankjának alaptőkéjéhez.

8. A Bankszövetség működjön közre annak érdekében, hogy a Diákhitelek törlesztőrészletei mérséklődjenek, mégpedig úgy, hogy a nettó jövedelem alapján történjen a törlesztés. Jelenleg egész éves bruttó keresethez viszonyítva határoznak meg 6 százalékos törlesztési arányt.

A társadalom jelentős csoportjai a szakadék szélén állnak. Közös felelősségünk megakadályozni, hogy tömegek kerüljenek a mostani súlyos helyzetükből, reménytelen helyzetbe.

Galba-Deák Ádám

elnök
[demokratikus hálózat]
www.demokratikus.hu
Szerző: MiG-21  2008.11.17. 09:59 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr10773208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása