Kedves neolib barátaim!
 
Olyan régen hallottam felőletek! Mi van veletek, jól vagytok? Csak azért érdeklődöm, mert kedvem támadt ismét egy jót vitatkozni veletek, egy sör felett, ahogy szoktuk! Tudjátok, a szokásos – általam unásig emlegetett - témáról: a piac törvényeiről, annak önszabályozásáról. Most nincs kedvetek? Hahó, nagy a csönd odaát!
 
Most hol vagytok ti, akik habzó szájjal fröcsögitek a mindenható piac, mindenható törvényeit?! „Hulljon a férgese, vesszen a gyenge!” Ez a piac alapja, a mindent meghatározó evolúciós törvény, amely életünket jobbá, az MP3 lejátszómat kisebbé, a hamburgeremet pedig egyre nagyobbá teszi. Imáitok első sora, amivel vitatkozni nem lehet.  
 
Amikor minden erőmmel ágálok az oktatás, az egészségügy piaci alapokra való helyezése ellen, felvetvén, hogy a piac törvényei nem mindenhatóak és nem mindenhol alkalmazhatóak, akkor én vagyok a hülye. Amikor kisvállalkozások, vagy épp a parasztgazdaságok tömeges csődje fenyeget, és próbálom az esetleges következményekre felhívni a figyelmetek, akkor a reakciótok csak annyi, hogy vesszen a gyenge!
 
Végül is, ez csak elvi kérdés. Ti azt mondjátok, hogy ez a jó, én meg azt, hogy nem feltétlenül, de a gyakorlat az, hogy ezen törvények szerint élünk. Ez a nagybüdös liberális piacgazdaság. Ha így kell lennie, ám legyen! De most, mintha valami megtörné a csendet! Tán, nem a jajveszékelésetek hallom?
 
„Meg kell menteni a bankokat, mert azok csődje beláthatatlan következményekkel járna a gazdaság egészére nézve!” Eljött a szelektálódás ideje, a férgese hullana, de valaki rimánkodik a megmentésükért. Pont Ti? Hogy is van ez? Ez a piaci törvény, nem az a piaci törvény? Vagy a tízparancsolatotok csak addig tartjátok betartandónak, amíg az véletlenül egyszer rátok is érvényes lenne?
 
Miért is kellene az öngyilkos bálnák újraélesztésével kínlódni? És főleg, miből? Persze, a nagy közösből. Az a 700 milliárd dollár meg a fán termett, nyilván nem fog hiányozni sehonnan!? Az, hogy ez összeg évtizedekre megterheli a társadalom egészét, az nem beláthatatlan következmény, ugye? Persze, hogy nem, mert a ti bőrötökről van szó.
 
Bár ezek a Ti elveitek, de most én mondom, hogy menjen nyugodtan a levesbe az a bank, amelyik egy igazolvány bemutatására kiadott több tíz millió forintnyi hitelt, pilótajátékká alakítva a hitelezés intézményét, és bukja el a házát az a hülye, aki azt hitte, hogy az ingatlanpiaci boomból majd megszedi magát, arra az együgyű tévhitre alapozva egzisztenciáját, miszerint az „ingatlanok ára nem eshet”.
 
Most lenne itt az ideje, a neolib elveket harsogni, ódákat zengeni a piac öntisztulásáról, elmélyülten értekezni arról, hogy a pusztulás a (paci) evolúció természetes velejárója, és bár fájó pillanatok ezek, hosszútávon mégiscsak az egész rendszer jobbá alakulását segítik. Bár kétségtelen, hogy megremeg a föld, ha ekkora dögök el~, vagy - ha úgy tetszik - bedőlnek, mégis úgy gondolom, el kell engedni a kezüket, hagy zuhanjanak a padlóra. Ahelyett, hogy megfizetné a tanulópénzt az, akinek kellene, és ezzel örök mementóul szolgálna az utókornak, hogy mit nem szabad tenni, ehelyett mentőakció lesz, és ezzel tovább konzerváljuk a jelenlegi szart. Mert ebben a rendszerben valami nagyon nem kóser.
 
Boruljon a bili, pusztuljon a hülye, az életre alkalmatlan! Nyeljük le a békát, aztán lépjünk tovább! Lesznek vesztesek, de legalább túl leszünk rajta, egyszer s mindenkorra! Legyen minden most is a Ti elveitek szerint!
 
(Forrás: pilu blog)
Szerző: MiG-21  2008.11.16. 16:19 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr42772033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása