Romániában nem szórakoznak. Kell az energia, hát csinálnak. Olcsón, mert ma az atom a legolcsóbb áramforrás, hiszen kell néhány kiló cucc és máris meleg van Aradtól Konstancáig.
Aztán persze a holnap nem érdekel senkit, majd az atomszemetet lerakjuk valami tuttu helyre, ahonnan majd 100 év múlva előjön a sugárzás és jönnek az új drakulák, meg kétfejú bírkák.
Valamikor a Ceasescu érában az volt a trend, hogy nagyobb magyar városok kaptak egy-egy vegyiüzemet, szigorúan szélirányba, hogy a mocsok terítse a lakosságot. Nagyvárad, Marosvásárhely azért is tudott olyan büdös lenni annak idején. Ezt a népszerű hagyományt, a modern kolonalizációt elevenítik fel és talán majd székelyföldet teszik atomhatalommá és lesz indok arra, hogy Paks újabb testvérvárosokat kapjon arrafelé.

Összefoglalva az atom lehet jó dolog, de nagyon rá kell készülni és fel kell mérni, hogy mi is lesz a dologgal úgy 100 éves távon legalább. Aztán lehet, hogy rájövünk, hogy nem is éri meg annyira, főleg abban a Romániában, ahol természetes erőforrások (szél és víz), annyi van, hogy abból be lehet fűteni Közép-európát.

Kérdéses az ügy kapcsán, hogy Magyarország mit is tegyen. Lassan lecseng Paks, be kell zárni, mi lesz velünk utána? Még jobban fogunk építeni a nem túl korszerű földgázra? Vagy mi is megtaláljuk újra az atomot és a fél világot bejárjuk az atomszeméttel, hátha valahol fogadják? Mindenhova szélerőművet teszünk? Utóbbi csak azért is valószínűtlen, mert a fejlesztés eddigi üteme minden várakozástól elmarad. Sereghajtók vagyunk Európában a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. Szóval van min törni a fejünket, addig is olvasnivaló ebben a témában: KLIKK 

Szerző: demokratikus  2008.05.25. 09:58 2 komment

Címkék: atom zöld fenntartható megújuló energiapolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr11486275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laszlo 2008.05.29. 00:39:38

Romaniaban az atomhatalom miatt, egyes varosok, fantom varosa fognak valni mint csernobilba, csak az a kerdes hogy a varosokbol a tobb szaz ezer embert hova fogjak telepiteni,mert a csernobiliakatt volt hova telepiteni oroszorszagba,de romaniabol? talan Magyarorszagra ? a rengeteg olaokat vagy a bocskorosokatt.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.29. 07:06:13

lehet őket telepíteni Maros, Hargita, Kovászna megyékbe. Ott még van min változtatni...
süti beállítások módosítása