Talán néhányotok kezébe eljutnak ezek a sorok. Talán páran elgondolkoztok és ez is eredmény. Talán Ti lesztek azok, akik egy demokratikus hangon fogtok megszólalni azokban a közösségekben, amelyekben ma a nemzetrontó uszítók zajos rikácsolása elnyomja a józanságot, a mértékletességet.

Mert rajtatok áll vagy bukik a magyar nemzet, a magyar demokrácia sorsa. Rajtatok múlik, hogy merre haladunk tovább. Egy kiegyensúlyozott és stabil, fejlődő Magyarország irányába, vagy egy antidemokratikus, gyülölködő, önpusztítás vár ránk, aminek csak látványos összeomlás lehet a vége.

Ezeket a sorokat egy baloldali ember írja, egy baloldali, aki demokrata is. Akinek nem fordul meg a fejében, hogy bármilyen célt vagy eszmét fölé lehetne rendelni a demokratikus értékeknek.

A magyar demokrácia egy törékeny dolog. Azt a Mi oldalunkon és a Ti oldalatokon is védeni, ápolni kell. Olyan kevésszer és oly rövid időre adatott meg számunkra a demokratikus szabadság. Apáink, nagyapáink, dédapáink még annak is örültek, ha viszonylagos nyugalomban élhettek. Örültek, ha nem a félelem határozta meg a mindennapokat. Mert történelmünk ingája sohasem állt meg az optimális középponton, hanem állandóan a szélsőségek irányába lengett ki.

Ma ismét őrült időket élünk. Egy hangos kisebbség többségnek hazudva magát minden erejével azon van, hogy lerombolja demokratikus rendszerünket és valami eszement ideológiai katyvaszt állítson a helyére. Nem érhetik el céljukat ez nyilvánvaló, de erőszakosságukkal, gyűlöletvezérelte radikalizmusukkal megmérgezik a hétköznapokat.

Azért harsányak és azért bátrak, mert azt gondolják, hogy Ti mögöttük vagytok. Azt érzik, hogy ha ők utcakövet dobnak vélt vagy valós ellenfeleikre, akkor Ti helyeslően bólogattok odahaza a TV képernyőjét nézve. Azt gondolják, hogy megfertőztek benneteket és Ti azt fogjátok tenni, amit ők jónak látnak.

Tudjuk, hogy Ti, jobboldali, konzervatív emberek nem támogatjátok őket. Tudjuk, hogy zavarodottak vagytok, ha ők harsány helyeslést várnak tőletek. Tudjuk, hogy szívetek mélyén Ti is féltek ettől a hangos kisebbségtől, amely azonnal kiközösít mindenkit, aki nem bólogat szorgalmasan a hülyeségükhöz.

Mi, baloldaliak sok dologban hasonlóan vélekedünk, mint Ti. Nekük is fáj Trianon, az ott elveszelytett országrészek. Mi is becsületesen munkálkodó családanyák, családapák vagyunk. Fiataljaink is azon törik a fejüket, hogy miként lehetne ezt az országot felvirágoztatni, hogy Európa "beteg emberéből" újra a dinamikus fejlődés és a növekedő jólét országává váljunk. Hozzátok hasonlóan mi is félünk a globalizációtól, annak káros hatásaitól. Féltjük közösségeinket, gyermekeink nyugodt jövőjét. Mert az emberiséget veszélyzetető folyamatok, az élelmiszerek világméretű drágulása, energiaforrásaink szűkülése rémülettel töltenek el minden embert.

Köztünk is és köztetek is találhatóak zsidók, romák és homoszexuálisok más kisebbségekről nem is beszélve. Tudjuk, hogy Ti hozzánk hasonlóan nem kívánjátok elpusztítani őket. Hasonlóan látjuk azt is, hogy vannak megoldásra váró társadalmi problémák amelyeket ki így, ki úgy, de egyformán meg akarunk oldani.

Magyarország Közép-európa egyik legnagyobb országa lett a XXI. század elejére. A magyar nemzet viszont talán még sohasem volt annyira megosztott, mint napjainkban. A hangos kisebbség üvöltve állít szembe minket egymással nap mint nap. Mire jó ez? Európa szinte minden nemzete szánalommal tekint ránk emiatt. Példaképei vagyunk annak, hogy milyen egy rossz antiszolidáris nemzetközösség. Ránk mutatnak, ha az öregedő kontinens kiúttalanságát akarják prezentálni.

A mai nagy világversenyben Európa sereghajtó sokszínűsége és a nemzetek közös munkájának bonyolult jellege miatt. A nehezen mozduló, az új kihívásokhoz lassan alkalmazkodó kontinens hátán egy púp vagyunk. Gennyes fekély, amely undorral tölt el minden demokratikusan gondolkozó embert.

Mi, baloldaliak demokraták vagyunk. Nem vagyunk a hatalom megszállottai. Ha úgy hozza a sors, hogy demokratikus választásokon fölénk kerekedtek, akkor gratulációra nyújtjuk a kezünket. Tudjuk milyen fájdalmas politikai oldalunk vereségét látni, beletörődni, hogy hosszú évekig a másik oldal valósíthatja meg az elképzeléseit, de aki demokrata az képes túltenni magát egy ilyen fájdalmon.

Mert a politikát is csak emberek művelik, akik hibázhatnak. A mi felelősségünk, hogy olyan embereket bízzunk meg a saját oldalunkon, aki képes győzni és kormányozni ezt az országot. Demokratikusan. Vereség esetén azonban kezeljük kritikusan a saját oldalunkat is, ha az emblematikus figurák árulásról, csalásról, összeesküvésről beszélnek, mert valószínű, hogy saját alkalmatlanságukról kívánjék így elterelni a figyelmet.

Jobboldali polgártársaink! Az internet világában minden vélemény könnyen hozzáférhető. Olvashatjátok a radikálisok honlapjait, írásaikat. Ismeritek undorító szóhasználatukat. Gondoljátok meg, hogy érdemesek-e ők arra, hogy Titeket velük egy lapon említsenek.

Nem buzdítunk benneteket apolitikus magatartásra. Sőt! Szeretnénk, ha Ti a mérsékeltek, a demokrata jobboldaliak lennétek az a többség, amely kiszorítja a közéletből ezt az alpári hangú kisebbséget. Mert a Ti felelősségetek, hogy nagy hajótok farvizéről eltakarodjanak a gyűlölködők ladikjai. Egy baloldali miniszterelnök monzgósíthatja ellenük és egyben ellenetek is a többséget, ha nem tagadjátok meg őket. Azt akarjátok, hogy a társadalmi többség, amely elítéli őket miattuk Titeket szavazzon le, ha legközelebb választani kell?

Sokan mondjátok, hogy nem egy táborba tartoztok! Hogy szó sincs eszmei közösségről. Szavatok azonban a többség nem hallja meg, így joggal gondolhatjuk, hogy egy oldalon álltok.

Bízunk bennetek! Hogy belátjátok, hogy a magyarság jövője nem a múltban ért sérelmek megtorlásából áll. Európa tágra nyitotta a kapuit előttünk. Sétáljunk be együtt rajta és tegyünk azért, hogy az öreg kontinens az unokáink számára is egy élhető hely legyen!

Szerző: demokratikus  2008.07.13. 09:24 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr52565776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán 2008.07.18. 16:19:49

Te továbbra is akkor hülyeségeket írsz, hogy az valami agyrém. Szedsz valamit?

Egy nemzeti-radikális demokrata 2008.08.19. 03:11:28

Képzavar a cikkben. A demokratikus Európa nem a kődobálók, hőzöngők láttán undorodik az országtól, hanem azok miatt akiknek a (beismerem, gyakran alpári) szitkokat célozza a "csőcselék".(pont ma beszéltem egy finn barátommal, egy chicagói ismerősöm pedig kijelentette, hogy nem érti hogyan lehet ennyire birka egy ország...ott ugynais politikai paródiaműsorokban elő-elő jön még mindig "dzsurtsani ferentsz dö hangérian lájör".)

Radikálisan antidemokratikus intézkedésekre, radikálisan a demokrácia felé visszavezető lépéseket kell tennie a népnek.
Ezt ti is tudjátok, ezért jött létre ez a teljesen félrevezet, demagóg honlap.

Egy nemzeti-radikális demokrata 2008.08.19. 03:15:35

a 21. század intellektuális ifjú gárdistái vagytok, nem pedikg demokrata mozgalmárok.

Bár a partizán.info színvonalát azért ütitek. :)
süti beállítások módosítása