Az ottani parlament nem csak azzal foglalkozik, hogy miként lehet a másik oldalt jól a bársonyszékbe döngölni, hanem arra is jut idő, hogy némi jövőorientált kezdeményezéssel is foglalkozzanak.

Most például egy csomag van napirenden, amelynek értelmében Franciaország pár éven belül jóval zöldebb lehet, természetesen a szó környezetvédelmi értelmében. Miről is van szó? Arról, hogy a kormányzat immár nem csak passzív eszközökkel motivál a környezettudatos cselekvésre, hanem aktívan kényszeríti ki a szükséges változásokat. Az előirányzatban szerepel, hogy új épületeket csak úgy lehet megépíteni, ha azok meg is termelik saját energiafogyasztásukat. A közekedés terén is terelik le az utakról a szállítmányozókat. Sok-sok olyan kezdeményezés, amely próbálja megállítani az egész világon gigantikus méretűvé váló energiaéhséget, amely azzal fenyeget minket, hogy néhány évtized alatt felzabáljuk környzeti javainkat, amelyekért nemsokára akár pusztító háborúk is indulhatnak.

Persze a folyamat már most zajlik. Érezhetően megnőtt a migráció a szegényebb országok irányából a gazdagabbakba. Sokan az USA iraki beavatkozását is a nagy olajháború egyik fejezetetének tartják.

Ami minket is el kell gondolkoztasson, az a tény, hogy egy összetett programmal már nem egyszerűen csak motiváljuk az állampolgrokat, hanem kényszerítjük is őket arra, hogy környezet-tudatosabban éljenek. A XXI. században minden jel szerint csak így lehet normális keretek közt tartani az egyre drágább energiafogyasztásunkat.

Szerző: demokratikus  2008.06.15. 11:52 1 komment

Címkék: politika zöld

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr94521184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mary5555 ( vannakdolgok.blog.hu ) 2008.06.15. 20:51:40

Kényszeríteni a polgárokat, hogy tudatosabban éljenek? Ez nagyon jó, csak azt nem tudom, mivel lehetne jobban hatni rájuk. Mert én mindenhol azt tapasztalom, hogy sajnos mondhatunk akár mit, mindig lesz olan réget, akinek egyik fülén be, másikon ki:(
süti beállítások módosítása