No, még meg sem alakultuk rendesen, de már sikerült egy témakörben nagyon felpörgetni a blogos társaságot, amely minden bizonnyal nem reprezentatív, de az tutti, hogy sok szempontból mérvadó.

Szóval volt egy olyan kósza ötletünk, mert baloldaliak vagyunk zömmel és (divat) antiglobalisták, hogy álljunk a nagyvilág elé és mondjuk azt, hogy hiperek fizessenek be többet a magyar államkasszába. Erre majd négyezren jöttek és olvastak minket és száznál több komment született idáig. (ITT OLVASHATÓ)

Nagyon érdekes hozzászólások jöttek és érdekes kép állt össze ennek alapján. Az első és legfontosabb, hogy sokan, talán mondhatni a túlnyomó többség megértő a multikkal és ezen belül a hiperekkel szemben. Talán azért is van ez így, mert a többség még emlékszik a kilencvenes évek elejének vadkapitalizmusára, a tömeges munkanélküliségre és a komoly létbizonytalanságra. Ezért is a legtöbb támogató írás azt fejezte ki, hogy a hiperben foglalkoztatott emberek többsége anyagi biztonságban élhet és ezt nagy előnyként tartják számon.

Feltűnő az is, hogy rendkívül sokan vannak azok, akik keményen bírálták a magyar vállalkozókat, az adófizetés elől folyamatosan megszökő társadalmi réteget, amely még arra is képes, hogy luxusfogyasztásával irritálja a társadalmat. A többség elutasítóbb volt velük, mint a hiperekkel kapcsolatban.

Kevés szó esett arról, hogy mennyiben káros a Hiperek jelenléte, mennyiben járulnak hozzá ezen egységek a fogyasztási szokások eldurvulásához, a magyar lakosság totális eladósodásához, generációk alatt felhalmozott javaink amortizációjához. Ezzel szemben az értékteremtést emelték ki többen, a folyamatos egységnyitási akciókat, azt, hogy a többség idehaza forgatja be megtermelt profitot.

Arról nem született (születhetett) egységes vélemény, hogy mennyit is lehetne nyerni egy hiperek irányába történő pluszadóztatással. A legbátrabb becslések is néhány milliárd forintról szóltak, ami édeskevésnek tűnik ahhoz képest, hogy mekkora pénzmennyiségre van szüksége az államháztartásnak.

Sőt, a a hozzászólások alapján még az is körvonalazódott, hogy komoly társadalmi hátteret kapnának szeretett áruházaink, ha valamely politikai erő sarkoba kívánná szorítani őket. Többünkben, már a barikádemelésekig eljutó szolidaritási tüntetések rémképe is felmerült, ahol tescos és auchanos ultrák akciósan kapható benzinespalackokkal támadnának a rendfenntartókra, az igazi radikálisok pedig megpakolt bevásárlókocsikba rejtett pokolgépekkel robbantgatnák azon politikusokat shoppingolás közben, akik támogatni merészelnék a hiperek különadóját.

Összefoglalás és értékelés után úgy döntöttünk, hogy az a Demokratikus Hálózat, amely egy alakuló közéleti szervezet, engedve a nyomásnak, ideiglenesen leveszi napirendjéről a Hiperek megadóztatásának tervét és más területeken próbálkozik a társadalmi kedélyek borzolásával.:)

Ezekről bővebben itt: KLIKK  

Szerző: demokratikus  2008.05.27. 11:27 5 komment

Címkék: hálózat metro tesco cora auchan fuck demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr69489904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.05.27. 14:23:44

Igazából még mindig nem reagáltál arra az érvre, hogy ezt az adót is a te (vásárló) zsebedből vennék ki, nem a profitból. Ha már radikálisat akarsz: igazából nem kéne megadóztatni a vállalatokat. Az üzleti szektorral kapcsolatos általános (alanyi) elvonás értelmetlen, egy költség, amit a fogyasztó fizet. Amit a cégekkel meg kéne fizettetni, azok az általuk okozott externáliák költségei. Ilyen lenne pl. környezetvédelmi járandóság, ami nyilván diszkriminatív: egy gumiabroncs gyár nagyságrendekkel többet fizetne, mint egy varroda. A másik pedig, hogy a beruházásaikat kell adóztatni, magyarán áfát kéne otthagyniuk bizonyos szabályozások után. Ez pedig a nagyberuházokkal szemben lenne diszkriminatív, és erősítené a kisebb cégeket.

ReggieHammond 2008.05.27. 19:08:59

WOW

Gratulálok. Komolyan.
Tulajdonképpen sehol sem láttam még, hogy a kommentek áttanulmányozása után, a T. "szerkesztők" megértették volna hogy a kérdésfeltevésük/megoldási javaslatuk hibás (legalábbis a többség szerint)

Azt hiszem ha ezen az úton/szemlélettel jártok, nagyon klassz kis blogot/közösséget tudtok majd működtetni !!!!

Respect mégegyszer !!!!!!!

JonasR 2008.05.28. 00:12:28

Raszputyin okos. És szereti a gondolatkísérleteket, és igen az úgy,ha semmi más nincs, akkor működne :D

viszont ez : "Kevés szó esett arról, hogy mennyiben káros a Hiperek jelenléte, mennyiben járulnak hozzá ezen egységek a fogyasztási szokások eldurvulásához, a magyar lakosság totális eladósodásához, generációk alatt felhalmozott javaink amortizációjához."

azért ez elég erős. Hogyan durvulnak el a fogyasztási szokások? több kenyeret esznek az emberek? vagy több ételt dobnak ki? A hiper tehet arról, hogy a bélának plasmatv kell? Ő csak kiszolgál, sőt járadékokat fizet, itthagy egy csomó lóvét, és közben igényt elégít ki. Akkor már fizessen a média, legyen reklám adó! az gerjeszti a fogyasztást nem a multi aki... tudod az a bizonyos kereszt, amit már szerintem első-másodikban megfelelő szakközépben tanítanak, de egyetemen biztos szóba kerül. Na, az a másik görbe!

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 00:39:19

Raszputyin!
Tényleg visszahárul ránk minden. Ezért is szoktam mérges lenni, amikor hegyekben áll a reklémújság. Tudom, hogy azt is nekem kell megfizetni.
Sajna az externáliák azok, amelyek a legrosszabbul becsülhetők. ennek megfelelően nem is lehet ennek alapján jól deiferenciálni.

JonasR
A fogyasztási szokások deformálódása? Igen, ez nekem tény. Az, hogy az egész élevitel kezde vásáráscentrikus lenni. Az a szabadidős tevékenység, ha elmegyünk bevásárolni, akkor is ha nem kelll semmi. Ez gáz. Ez a reklám adó se rossz ötlet.

Bocs, de volt egy post, ahol valami 300 beírás jött össze és nagyon szétkúrt agyilag.

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.05.28. 14:15:18

JonasR

:) Igen, szeretem a gondolatkísérleteket, nem sokára rendezünk egy közös partit az elméleti tanszékkel. Lesz szobagondolkodó verseny is megminden, szóval nem lesz rossz. Amúgy más is szereti ezeket a játékokat, a sok képletből egyszercsak atombomba lett anno.

demokratikus
Ennyi erővel akkor is durcás vagy, amikor bármilyen reklámot látsz a tévében, vagy meglátod a vodafone logót, amikor autóversenyt bámulsz. Morgolodni ezen felesleges, nekem inkább az irritáló, hogy mindig minden promociót, reklámot, pr az arcomba akarnak nyomni, függetlenül attól, hogy egyáltalán van-e értelme annak, hogy intim betétet vegyek (súgok: nincs). Egyszer majd eljön az az idő, hogy nem a reklám keres téged, hanem te a reklámot. Vagy nem.
Olyan triviális dolgok ellen felesleg hadakozni, mint a fogyasztói társadalom. Ennek te is része vagy, és élvezed az előnyeit, még akkor is, ha látod a hátrányait.
Az externáliákat meg nem lehet és nem is kell forintra kiszámolni. Nem arról szól, hogy mindenki pontosan annyit fizessen, amennyi kárt okoz, hanem arról, hogy aki jobban szennyezi a környezetet, az versenyhátrányba kerüljön a kevésbé szennyezővel.
süti beállítások módosítása