Egy gettósodó kistérség településeinek felzárkóztatási stratégiája


Nem írok semmiféle preambulumot, mert azok szükségszerűen értékmotiváltak. Nem akarom, hogy ennél ragadjunk le.

Szóval cselekedni kell, hogy a magyarországi roma-nemroma ellentétek enyhüljenek. Mivel mi civilek vagyunk, ezért szükségszerűen alulról kell indulni és úgy közelítni a problémához.

Az első lépés egy vizsgálódási terep kiválasztása. Mindenképpen olyan területen kell elindulni, ahol jelentős feszültségek vannak. Ideálisnak tűnik valamely észak-magyarországi kistérség kiválasztása. Olyan helyszínre van szükség, ahol jelentős a roma népesség aránya, kevés a munkalehetőség helyben.

Második lépésként fel kell venni a kapcsolatot a terülten működő önkormányzatokkal vagy a kistérségi társulással. Velük meg kell ismertetni elképzelésinket, amelyek nagyvonalakban a következők:

  1. Általános szociálpolitikai felmérés

·        A népesség összetétele foglalkoztatási mutatók alapján (kiemelt figyelem az aktív korú inaktívakra)

·        A településeken rendszeres szociális segélyben részesülők aránya

·        Demográfiai mutatók

·        Iskolázottság

·        A területet érintő bűnügyi statisztikák, legjellemzőbb bűnelkövetési módszerek

  1. Az adatgyűjtéssel egyidőben megindulhat a helyszíni terepfelmérés, kérdőívezés a helyi lakosok körében.
  2. Térségi Foglalkoztatási Tanács Létrehozási (tagjai: polgármesterek, civilek, kisebbségi önkormányzatok, illetékes munkaügyi központ, regionális fejlesztési szerveződések). Fontos, hogy a tanács aktív alakítója legyen térségi akciótervnek. Ennek megfelelően az alábbi kezdeményezések indítása jelentősen módosulhat, kiegészülhet új elemekkel:
    • Helyi segélyezési rendszer átalakítása, sávossá tétele, amely arra ösztönzi a támogatottakat, hogy bekapcsolódjanak a helyi oktatási, munkaügyi kezdeményezésekbe.
    • Nyolc általánost nem végzettek számára esti iskola indítása
    • Szakképzések helyi szinten való megszervezése. (kertész, burkoló, kőműves, gipszkartonozó, fodrász, stb.)
    • Kertészeti és állattartási ismeretek oktatása esti időszakban, elősegítve a meglévő földterületek hasznosítását. Az otthoni zöldség és gyümölcstermesztésbe belevágók számára folyamatos szakmai segítségnyújtás, kisgépek biztosítása. (kapálógép, búvárszivattyú).
    • Helyi vállalkozási kezdeményezések támogatása, kiemelten támogatva azokat, akik frissen szerzett szakképesítésüket akarják használni (kőműves, fodrász)
    • Az ingázás ösztönzése: buszbérlet finanszírozása sávosan (három hónapig teljes összeg térítése, újabb háromig fele, majd 25 százalékos támogatás)
    • Az esetleg rendelkezésre álló műveletlen földterületek használatba adása. Az itteni vállalkozási tevékenység támogatása.
    • A képzések idejére gyermekfelügyelet biztosítása
    • Rendszeres baba-mama klub, videózással, életviteli, családtervezési tanácsadással
    • Férfiaknak és nőknek helyi Sportklub létrehozása, felálló csapatok nevezése a megyei bajnokságokra.
    • Ifjúsági klub indítása képzésekkel, előadásokkal, pályaválasztási tanácsadással, állandó interneteléréssel
    • Ifjúsági egyesület létrehozása kirándulások, sportolás
    • Az önkormányzatoknak meg kell fontolni, hogy életbe léptetnek-e szesztilalmat (azaz az italboltok bezárása) 20 óra után a településeken, a játékgépek üzemeltetésének tiltása, a tiltott banki tevékenységet folytatók ellen eljárás indítása.
    • A térségben működő polgárőr szerveződések szakmai képzése, munkájuk összehangolása a rendvédelmi szervekkel, tagságuk bővítése
    • Helyi turisztikai koncepció kidolgozása
    • Munkaügyi tréningek helyben. Közeli nagyvárosok vezetői foglalkoztatóinak részvételével
    • Helyi szinten a közmunkák kiváltása differenciált jóléti foglakoztatási rendszerrel.

a.        Idősek házkörüli munkájának segítése

b.      Utcakép program, a közterületek szépítése, a porták állagának javítása

c.       Faluközpont program. Neves tervezők bevonásával elkezdeni egy munkát, melynek eredményeképp megszépülhet a faluközpont

d.      Helyi építészeti és közösségi értékek állagmegóvása

 

A szövegben szándékosan alig szerepel a roma kifejezés. Fontos, hogy ezek a kezdeményezések ne csak a romák számára biztosítsák a váltás lehetőségét, azonban az is fontos, hogy az se történjen meg, hogy a kezdeményezésből kiszorulnak a helyi kisebbségek.

 

Ennek az anyagnak a neve szándékosan 1.0, azaz maximális vitaanyag, belépő egy közös ötletbörzére. Várom a véleményeket!

Szerző: demokratikus  2008.05.28. 19:43 49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr64492314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hm... 2008.05.28. 20:03:22

Szép...egyetlenegy dolgot hiányolok, amin az egész dolog elbukik, a hogyan ?
Hogyan veszed rá a delikvenst, hogy pédául erre eljárjon:

"Szakképzések helyi szinten való megszervezése. (kertész, burkoló, kőműves, gipszkartonozó, fodrász, stb.)"
Ez a probléma, nem pedig a képzés hiánya....

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:08:23

írtam, hogy a segélyezési rendszert differenciálni kell (aki jön 100 százalékot kap, aki nem nem). Vagy az is működik, hogy motiválunk. Hajléktalanszállón csináltuk, hogy számítógépes képzést szerveztünk. Aki végigcsánlta kapott konzervet és valamennyi étkezési utalványt. Az lett a vége, hogy a számítógépterembe soha nem fértünk be a csetelő ügyfelek miatt..:)

Kálmán 2008.05.28. 20:12:01

Csak egy kérdés. Miért nem lehet azt írni, hogy cigány?

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:14:44

de, lehet. cigány

Egyébként azért, mert ha jól tudom a cigány egy ragadványnév, amit a romákra akasztottak és nem szeretik. A roma talán népet jelent. Olyan ez, mint Romániában bozgorozni (asszem hazátlan) a magyarokat. No, azt se venné bele tőkés a napi retorikába.:)

Hm... 2008.05.28. 20:15:01

Ahogy nézegetem, egy csomó tárgyi és személyi feltétel is szerepel a listán.
Ezt miből finanszírozza a helyi önkormányzat ?
Sajna, így is a legtöbb, csődközeli helyzetben van...

MediaSlave 2008.05.28. 20:25:50

Lehet röhögni az Andragógia szakosokon, de a témában tudod hány cselekvési tervet láttam csak tanulmányaim során? Legalább 5félét! DE! Az a baj, amit már előző témában is írtam! Nem fog dolgozni! Az a gádzsik dolga! Mondják ők! Ne sajnáld őket! Ami megoldás lehetne, és az is 30éves projekt és az 1948-as egyetemes emberi jogokat sérti.
A nyúl módjára szaporított pulyát nem veheted el, tőle! Lásd pécsi Gandhi intézet erkölcsi(??!) bukása!
Ne költsünk és vesztegessünk pénzt a cigányokra! 500éve bukott ötlet integrálni őket!
Adjunk pénzt a LLL (LifeLongLearning) projektekre, és segítsük korszerű tudáshoz, azt akit 20év után rugnak ki a munkahelyéről!
Ne várjunk pénzt rájuk sehonnan, mert EU nem ismeri el a pozitív megkülönböztetés fogalmát sem regionális , sem etnikai alapon!
Van még ötlet?
Nem roma a roma ha nem okoskodik valahogy. Nála az üzlet=becsapás, és a csere a tisztességes üzlet.
Nem ismeri a munka fogalmát!

Eagle15 2008.05.28. 20:31:18

Nem rossz az elképzelés, valahogy, valahol el kell indulni végre. Persze, így majd kiderül, hogy lehet e velük egyáltalán kezdeni valamit és az már eredmény, ha tiszta képet kapunk. Természetesen az igazság fájó is lehet, de legalább megnyugodnak a kedélyek, pro vagy kontra. Egy minta körzetet kell létrehozni és a többi kiderül.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:36:30

Romák között nőttem fel egy somogyi faluban. Nagyon sokan voltak, akik tényleg mindent megtettek, sőt az egész életük egy nagy bizonyítás volt. Nagy házat építettek, gyerekeiket iskoláztatták keményen, nem engedték nekik a bandázást és támadták is őket ezért, többen mert magyarok akartak lenni, de sokak számára éppen ők voltak a példaképek. Aktív tagjai voltak a helyi közösségnek, ha volt valami munka, akkor élen jártak.

Van egy falu somogyban, Kürtöspuszta, anyám ott volt egy ideig védőnő. Nagyon le volt pukkanva, csak romák laktak ott. Egy éve jártam arra. Szépen rendben volt egy csomó porta, sok helyen trakor állt az udvaron és lehetet látni, hogy dolgos emberek lakják. persze a traktor ócska zetor volt, nem százmillás légkondis csoda, de érezhető volt, hogy vannak ott, akik akarnak valamit.

Aztán az is az eszembe ötlik, hogy amikor suliba jártam, hány nyilvánvalóan roma utazott velem nap-mint nap a buszon, akik munkába jártak. nem hangoskodtak, szépen voltak öltözve, de büdösek voltak. Nem, nem azért, mert ez a sajátosság, hanem azért, mert a műszakot a csontlisztgyárban, azaz döghusok közt dolgozták le. Senki más nem vállalt ott munkát.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:39:10

Egy ismerőssel korábban arról beszéltünk, hogy Tiszaburát kellene megcélozni. A rendszerváltás előtt virágzó TSZ volt, mindenki dolgozott látástól mikulásig. Talán lehetne kezdeni valamit, nagy sikerben én sem bízom, de el kell kezdeni, ehhez pedig cselekvő emberek közössége kell részben fentről, részben lentről.

brian bela 2008.05.28. 20:40:05

Első lépés a segélyek fokozatos, pár éven belül teljes megszüntetése lenne, a fő, hogy tervezhető módon.

Semmi nem nyomorít meg jobban egy társadalmat annál, ha a semmittevés, legalábbis középtávon jobban megtérül, mint a munka.

Ez a cigányság integrálásának talán egyetlen lehetséges módja.

Az átmeneti időszakban pedig vissza kéne vezényelni a rendőrséget a zsákfalvakba, hogy a bűnözés ne szolgálhasson megoldásként a megélhetési problémákra.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:41:52

A finanszírozás? Pályázati forrásokból, magánadományokból. Az biztos, hogy az önkormányzat nem tud belerakni semmit. Ha egy ilyen dologhoz összejön sok agy, azaz halmozódik az IQ, akkor biztos akad olyan ember is, aki tud írni pályázatot mondjuk azért, mert van egy pályázatíró cége.
És a kezdeményezéssel meg lehet keresni nagy embereket (minisztériumok) is. ha nem segítenek, akkor arra is rá lehet mutatni.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:43:07

igen. a segély kontraproduktív. hajléktalanokkal dolgozom és látom, hogy mennyire beágyazza őket ebbe a létbe az ellátórendszer.

MediaSlave 2008.05.28. 20:55:30

Kedves demokratikus! Jó neked mert hiteles vagy! Látom amint könnyezel kettőt munka közben, és azt mormolod 1524785698x milyen nehéz sorsok, majd hazamész bekapcsolod a laptopod vagy ámítógéped és leírod, a betyárját csináljatok vmit mert az én agymenésem, csillogó tekintetem és pirospozsgás arcom kevés, hogy bármit tegyek! Kemény a világ! És de sok a rasszista!
Ha javasolhatom felejtsd el a simset, és menj ki utcára, és kérdezz meg 10 embert mi a véleménye a romákról ha munkáról van szó? Kérdezd meg dolgozna-e romának? Dolgoztatna-e romát! Kíváncsi vagyok! Ha érted a nevem, sejtheted, hogy túl vagyok rajta, hivatásból!
Akit még nem bántottak cigányok, az olyan naív, mint ami a Te hszeidből látszik, vagy látni enged!
Az átlag nemcsak utálja, hanem fél is a romától!

MediaSlave 2008.05.28. 20:58:27

mellesleg olvasod is amit kapsz hozzászólást?
Az első és második nemzeti fejlesztési terv is visszadobja az összes pályázatot aminek ez, vagy hasonló a témája! A milliárdok nem erre jöttek!
A PHARE programot 15éve kellett volna meglovagolni ilyen agyi-maszturbációval?Akkor még szórták a felzárkóztatásra az €uro-t!

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 21:01:47

nem kell kimennem az utcára, ott a tegnapi és mai 600 komment...
az átlag valóban fél a romától, de inkább azért, mert nem ismeri igazán őket, de ne menjünk ebbe bele újra lsz.
elmondtam néhény olyan tapasztalatot, ami nekem megvolt és nem az újságban olvastam. A problémát nem szabad annyival elintézni, hogy nem dolgoznak ne is egyenek. Biztosítani kell esélyt az integrációra, ha 100-ból 1 esetben sikerül, már megérte.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 21:05:45

olvasom a hozzászólásokat, csak egy kicsit durva volt a feldolgozandó mennyiség. Az biztos, hogy forrásokat lehet találni. Pl ez a projekt is így valósult meg:
www.bfp.hu/

MediaSlave 2008.05.28. 21:08:21

Mondd kedves demokratikus! Fizetsz Te rendesen adót?! XD
Azért mert én amennyit dolgozom és kötelességemként befizetek , ilyenformán kérem ne erre költsük már pláne ne 1%-os szórással! Akkor inkább ajánlom fel pénzemet a földönkívüli élet kutatására!
A kapitalizmus nem erről szól! Sikeres ember, sikeres országban arra ad ami sikeres, vagy az lehet!
Mellesleg én sem olvastam! Én erről írtam, és erről csináltam adást 6héten át!

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 21:11:54

az egy százalékot én is elég hülye dolognak tartom, mert az emberek többsége csak elszórja azoknak, akik az egyik felét lenyúlják, a másikból óriáplakátokat vesznek. Tisztelet a kivételnek.
Egyébként nagyn is fizetek adót és frusztrált is vagyok...:)

MediaSlave 2008.05.28. 21:23:28

Nem az 1%-os egyéni felajánlásra kérdeztem. Én a 100/1 arányt tartom kicsinek.
Átfutottam a programot.
Kérdések: megvalósult-e a program? Fenntartható-e? Hány munkahelyet teremtett a kistérségben? Ebből mennyi a közmunka ( adó és járulék alapú, de mentes), és hányan kerültek a versenyszférába( mekkora az öngerjesztés, mekkora a valós fluktuáció? Erre nem látok választ!

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 21:28:03

ezt én se tudhatom, csak annyit írtál, hogy ilyeneket nem támogat az unió és úgy tűnik, hogy igen.
Az más kérdés, hogy az ilyen projektekből szokott az lenni, hogy kitatarozzák a polgármesteri hivatalt és a templomot, 10-20 százalékot lenyúl pályázatíró cég, a roma meg szégyelje magát, hogy nem kapcsolódótt be a dologba, pedig jó lett volna.
Sok a létbűnöző ezen a területen, akik harapnak, ha a territoriumukra tévedsz. Nem kezdem el, hogy dolgoztam államigazgatásban vidékfejlesztést érintve. Amikor kitaláltuk, hogy át kellene szervezni a rendszert, mert szar, mindenki berántotta a féket...

Eagle15 2008.05.28. 21:30:58

Az egy százalékért nem érdemes megpróbálni sem. Az a mai világban nem eredmény! Persze ezekhez a dolgokhoz nem olyan emberek kellenek, akik most a minisztériumban ülnek. Nekik teljesen mindegy, hogy azokkal az emberekkel mi lesz, lényeg a szavazatok és az AUDI!

MediaSlave 2008.05.28. 21:41:20

nem én nem erről beszéltem. NEM támogat a az EU, és így a NFÜ sem olyat ami erről szól amit TE írtál cselekvési terv néven!
Az amit te írtál az megint más tészta! Az kistérségi munkavállalói rekrutáció volt, de ha csak a gipsykre építesz összetépik, megyújtják, és kiröhögnek!
Olvasd el mégegyszer!
2008.05.28. 20:25:50
Ebbe bukott bele 2005-ben az nft1.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 21:44:52

ezt írom fent:
"Fontos, hogy ezek a kezdeményezések ne csak a romák számára biztosítsák a váltás lehetőségét, azonban az is fontos, hogy az se történjen meg, hogy a kezdeményezésből kiszorulnak a helyi kisebbségek."
persze, hogy pont olyan kiírás nincs, amibe ez passzol, de megvárjuk, hogy kijöjjön a Zuschlág és majd szólunk neki.:)

viccet félretéve pályázni tudni kell!

kameron 2008.05.28. 21:57:26

én nem tudom, ez mennyire igaz (MSlave), mondjuk, hogy az. ezért szuper, hogy ez az 1.0 itt fent nem szenvedne sérülést attól, ha a roma(cigány, bocsánat, nekem inkább ez) szó egy az egyben kimaradna belőle. mmint ezesetben is szólhatna ugyanazoknak az embereknek, ugyanott, ugyanazokról a programokról.

egyébként meg, a technikai "miértnemfogösszejönni" kérdéseken túl is ez tetszik nagyon abban, amit irtál: hogy úgy romaprogram, hogy nem romaprogram. nem hiszem, hogy bárhogy máshogy működhet ilyesmi.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 22:00:42

"úgy romaprogram, hogy nem romaprogram"
ez jó. Csak arra kell vigyázni, hogy ne az legyen a vége, hogy a cigányokat elzavarják az egészből.

MediaSlave 2008.05.28. 22:02:40

Na innen no comment. Ne haragudj.Pályázni tudni kell. Lehet, meg mozdonytvezetni, vért venni, földet ásni.
Tessék. Keress vkit, aki segítségre szorul, és látta esetleg a szüleit 2 hónapnál(!!!) hosszabb ideig munkába menni, és nincs rendben az élete, vagy ahhoz közel az élete! Ha nagyszülő az sem baj!
Cég működési elve: olcsó termelés nagy profit.
olcsó termelés= olcsó alapanyag+olcsó munkaerő
olcsó munkaerő= kevés vezető+sok munkás saját, célirányos képzés
Saját képzés=máshoz nem ért--> marad vagy lelép--> fluktuáció
Nem olcsó képzés+fluktuáció= veszteség
x=???
x=roma.
Nem ír, nem olvas, lusta!Segély többet ér, bár erről már írtál!

MediaSlave 2008.05.28. 22:06:43

kameron! nem értem!Késő van egy picit már nekem!
Egyébként kt, és kiemelt pályázathoz, szocgráf, és sok egyebet kell tenni indoklásképp, pláne ha specifikus! Pl munkaerő, és régiószervezés, stb.Abból azért csak rájönnek Brüsszelben, és Pesten!

Haemathemesis 2008.05.28. 22:11:16

A szandek szep, csak a kotelmeket nem latom. Ha en elmegyek a bankba akkor ott nekem is kell valamit nyujtanom.

"Helyi segélyezési rendszer átalakítása, sávossá tétele, amely arra ösztönzi a támogatottakat, hogy bekapcsolódjanak a helyi oktatási, munkaügyi kezdeményezésekbe."

A helyi segelyezesi rendszer gyakorlatilag nincsen. Csak helyben fizetik ki. Allamilag szabalyozott. Ha csak ezt az egy pontot at lehetne verni jelentosen none a munkaba allok szama.

-Rendszeres baba-mama klub, videózással, életviteli, családtervezési tanácsadással

Nalunk van. A kozelebe sem jonnek. Csak a vurstlis csaladi rendezvenyekre.

- Férfiaknak és nőknek helyi Sportklub létrehozása, felálló csapatok nevezése a megyei bajnokságokra.

Detto. Meccsre jarnak szotyi filen

- Ifjúsági egyesület létrehozása kirándulások, sportolás

Mint fent de csak ha sulibol kell menni es kotelezo.

A legtobb pont azert sok telelpulesen reszben letezik ezet tobbsege olyan dolog ami egy helyi kozossegnek valamennyire igenye igy elobb- utobb letre jon. Erdekes modon keves vagy semennyi romat nem talalsz ott. Ha barmilyen kozosseg vagy onkormanyzat altal szervezett munka van sosem lanti oket.

kameron 2008.05.28. 22:15:31

én nem arra gondolok, hogy hazudni kell a pályázatban. mmint nem gondolom, hogy ez hazugság. szól ez a dolog a foglalkoztatásról, oktatásról, egészségnevelésről, bűnmegelőzésről, közösségiségről, stb stb? persze hogy. ezek közül azér van olyan, amire lehet pályázni, gondolom..

a cigányok elzavarásáról meg: sajna ezügyben sokkal kevésbé vagyok bizakodó - legyél ott, akkor biztos (egyedül?), hogy ez nem történik meg :(

Kihaló faj vagyunk · http://www.ciganybunozes.com 2008.05.28. 22:17:24

Nos, míg mi integrálni,asszimilálini akarjuk (!) őket, addig belesz*rnak a fehér pofánkba,
(elnézést az elenyésző kivételtől )
lásd Monokon vagyhol feltételekhez kötötték a segélyt...másnap az audis, ladás maffiózócigányok "erődemonstrációt" tartottak a falu utcáin utóikkal.

Namármost tegyük fel h a bohócok ott bent a Parlamentben belátják, h ez így nemjó az országnak, sem a népnek h egy lyukas vödörbe öntjük a súlyos százmilliókat vég nélkül...
Ergo munkához, iskolábajáráshoz, nembűnöző életmódhoz kötik a segélyt.

Na ekkor az alulszocializálódott népek nagyobb része vérszemet kap és elkezd magából kikelve őrjöngeni és meglincselnek mindenkit akik elébük kerül, nőket,gyerekeket,öregeket.

Akkkor őket ki fogja megállítani? A Honvédség?

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 22:42:17

a kormányon belül is vannak ellentétek pont ilyenek miatt. Egyre többen vannak, akik integrálni akarnak segélyezés helyett. Aktív munkaerőpiaci megoldásokat alkalmazva.
Néhány éve még a munkanélküliség is egy nagy hepening volt. Mára olyan szigorúvá vált az álláskeres, támogatása, hogy szinte mindenkit, aki tud és akar dolgozni, szinte azonnal visszanyomnak a munkaerőpiacra.

Bocs, kurvára fáradt vagyok, holnap leszek! üdv

naponta 3x 2008.05.28. 22:42:38

"A problémát nem szabad annyival elintézni, hogy nem dolgoznak ne is egyenek. Biztosítani kell esélyt az integrációra, ha 100-ból 1 esetben sikerül, már megérte."

Na itt be is lehet fejezni ezt a marhaságot! Hát mi a tököm ez az ország? Cigányszanatórium? Hülyék klubja?

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 22:46:12

Nem azt írtam, hogy a maradék 99et tartani kell az állami csöcsön, szanatóriumban.
Igenis valamit valamiért, ebben idáig már egyszer egyetértettünk, nem gondoltam, hogy újból ezt kérdőjelezzük meg.

MediaSlave 2008.05.28. 23:02:18

én nem értettem egyet.Tudod Földön kívüli élet...
Mellesleg, miért mindig a hiper pigmentáltaknak legyen jó?A becsületes dolgozóval, azzal a max 3 millióval mikor foglalkoznak.? Sétálj egyet a való világban.
Nem akarlak megbántani, de eddig kimondatlan véleményem megosztom mindenkivel.
Megnyilvánulásaid alapján ugyanolyan demagóg vagy mint aki savazna, lőne és egyéb, csak Te a csüggedést és az 50 éve folyó kényszert, és lelkek mélyé fekvőn nyugtalanságot, és önmardosást nem tudod, vagy nem akarod megérteni.Viszont ami erényként látszik, mégiscsak veszélyforrás.Te tanult vagy, képzett vagy.Viszont ha sürgősen nem jössz ki a búra alól úgy jársz mint a cigány kissebbség: elfogy körülötted a levegő!
Foglalkozz és törődj azzal aki viszonoz is, nem csak kér(?!, követel?)

Archenemy 2008.05.28. 23:33:07

Nagyon nagyra értékelem az igyekezetedet, demokratikus, de tényleg. Viszont nekem az az érzésem, hogy nem Te (vagy nem mi) vagyunk az első emberek, akiknek ez eszébe jut.

Erős a gyanúm, hogy a politikai akarat hiányzik innen.

kameron · http://aszavakhatalma.blogspot.com/ 2008.05.29. 01:19:51

Haemathemesis: egyrészt, tudtommal az önkormányzati segélyek és pl a (gondolom) általad emlitett, trvileg szabályozott de helyben osztott rendszeres szocsegély összege kb ugyanakkora (mmint országosan, summa). azt nem tudom, hogy az önkormányzatiból mennyi a szociális alapú, felteszem nem kevés, ez azért biztosit némi játékteret. az biztos, hogy ráférne a segélyezési rendszerre egy jó kis reform, de azér azt ne felejtsük el, hogy a jóléti juttatásoknak (nyugdij nélkül!) kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki a segélyek (csal.pótlékkal is kevesebb, mint 15). ((bocs h folyton ilyen adatokkal jövök, de ezek nem egyszervolt politikusok egyszervolt mondatai, hanem az országunk alapstruktúráját érintő, nagyjából bárki által hozzáférhető információk (bár arra épp nem emlékszem, hogy ezt hol láttam:/)
másrészt: ha a vurstliba jönnek, legyen vurstli! de most komolyan, ha x a célcsoportunk, és tudjuk, hogy x-et a vurstli vonzza, és akkor, ha szól a zene és van egy sör a kezében, lehet vele beszélgetni a gyerekei jövőjéről meg arról, hogy magával is nem kéne-e kezdenie valamit, akkor mér is nem? (ezt most tök általánosan is, ha fiatalokat akarsz bebolonditani valahova (ld. ifjúságsegités stb), akkor nem azt mondod nekik, hogy majd ott jó okos dolgokat hallgathatnak meg, hanem hogy haverokbulifanta, nem?)

egyébként meg sztem már az nagyon-nagyon jó, hogy ki tudott itt alakulni egy tényleg többé-kevésbé higgadt beszélgetés, egyedül annak köszönhetően, ahogy Demokratikus ezt az egészet ilyen elszántan, nyugodtan, odafigyelően (demokratikusan?:) kezelte/kezeli. nem hittem, hogy ez, index-cimlappal és egyebekkel együtt, lehetséges. köszönöm (és bocs a liráért:).

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.29. 07:33:28

"Megnyilvánulásaid alapján ugyanolyan demagóg vagy mint aki savazna, lőne és egyéb, csak Te a csüggedést és az 50 éve folyó kényszert, és lelkek mélyé fekvőn nyugtalanságot, és önmardosást nem tudod, vagy nem akarod megérteni."

De, megértem, csak nekem máshogy jött le. Nagyapám erdélyi kulák ember volt. Elvették mindenét. Előbb az országát, majd a 20 hold földjét is, még perbe is fogták, mondván 1000 román tisztet akarna a saját kezével kivégezni. Aztán megúszta egy kis dunadeltával.
A helyzet viszont az, hogy nekem mindez nagyon másként jött keresztül. A történelmi tényekből más következtetést vonok le. öregapámat és a nemzetet ért csapásokat én nem a franciák, zsidók, cigányok rosszakarásából vezetem le. Úgy gondolom, ha nem lett volna olyan töketlen az uralkodó osztályunk, akkor most nem itt lennénk. De a magyar uraknak jobb volt török-osztrák seggbe bújni, mint szembenézni Dózsa (a székely lófő, az utolsó független magyarok képviselője) népével , a változások igényével. Ez demagóg kifejezés, de a mai világban csak annak hallani a hangját aki karakánul fogalmazza meg a mondandóját. Írhatnék arról, hogy 1848 után miként kúrtuk el a dolgainkat, de ez megint messzre vinne.
Nem hiszem, hogy önmagunk totális megosztása a megoldás. A keményen jobboldaliak most azzal néznek szembe, hogy a saját oldaluk a jobboldal is a kemény fellépéssel fenyegeti őket. Azt a Horthyt hozva példának, akinek szellemi utóda sokkal inkább Vona, semmint a pofozkodó Orbán.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.29. 07:44:11

És ha megnézed egy Kossuth idézet van a fejlécben is. Ő az az ember, aki az utolsó nagy magyar államférfi volt.
Spiró György idézetünk van a mottónál? Azért, mert hasonlóan látjuk a világot. Őt szamulják jobbról is liberális oldalról is keményen. Miért? Mert kemény kritikával illetti mindkét oldalt.
Érdemes elolvasni ezt az írását, amelyben keményen kioszt egy ÉS-ben író kollégáját:
www.es.hu/pd/display.asp?channel=AGORA0212

liok 2008.05.29. 08:11:31

"Helyi segélyezési rendszer átalakítása, sávossá tétele, amely arra ösztönzi a támogatottakat, hogy bekapcsolódjanak a helyi oktatási, munkaügyi kezdeményezésekbe"

Ott kezdődik, hogy ne azért kapjon valaki segélyt, mert cigány, hanem azért, mert valóban rászorul. Ott végződik, hogy segély akkor jár, ha a segélyezett közmunkát mutat fel azért cserébe. Szó se lehet arról, hogy teszem azt egy eleve szegény embert kényszerítsen az állam arra, hogy részt vegyen mások egyoldalú eltartásában.

Iskolatámogatás pedig szintén rászorulás alapján történjék, valamint az adott család gyermekének tanulmányi eredményessége alapján /az államnak érdeke a művelt és kultúrált társadalom megalkotása, amely egy mélyszegény család számára segítségnyújtás nélkül szinte elérhetetlen/. Ám ha a gyermek nem eredményes tanuló, szorgalom és ész hiányában, tessék abba beletörődni és kitűnő kétkezi munkássá nevelni. A segély ez esetben is járhat indokolt esetben, csak nem annyi, ugyanis nem kerül annyiba, mint egy diploma. Másrészt az oktatás egyben legyen szerződés is a tanuló és családja felé, kiemelten a diplomázottak esetében: aki nem Magyarországon kamatoztatja ott megszerzett tanusítványát szaktudásáról, az minden neki nyújtott kedvezményét térítse meg az államnak, ugyanis nem szeretszolgálatról van szó.

Bárminemű és formájú segély csak és kizárólag indokolt esetben történjék! Minden megoldható, csak akarni kell.

liok 2008.05.29. 08:19:07

"Nyolc általánost nem végzettek számára esti iskola indítása"

Felesleges, mindenki kapja meg a lehetőséget tanulásra, aki nem él vele, annak úgy kell. Szükség van gyárszalag- és segédmunkásra is, bármilyen keményen is hangzik.

liok 2008.05.29. 08:20:31

Szakképzések helyi szinten való megszervezése. (kertész, burkoló, kőműves, gipszkartonozó, fodrász, stb.)

Nagyon jó ötlet!

liok 2008.05.29. 08:22:34

Helyi vállalkozási kezdeményezések támogatása, kiemelten támogatva azokat, akik frissen szerzett szakképesítésüket akarják használni (kőműves, fodrász)

Pl. egyes nyugati államok esetében adómentesség néhány évre, amíg talpraáll. Esetleg lépcsőzetesen felmenő adó az éles adókulcsig.

Haemathemesis 2008.05.29. 08:36:47

Kameron

A vurstli megrendezese is penzbe kerul. Nalunk az onkormanyzat tobbnyire megoldaj ugy, hogy ne kelljen belepot fizetni. Azt meg finanszirozza a halal. A szanatoriumba meg legyen vidampark is? Na neeee! De konyorgom! Aruld mar el, hogy a vurstlinak milyen integralo es oktato hatasa van? Pontosan tudhatod te is, hogy a romak es a nem romak ott is maximum egy helyszinen vannak es nem egyutt. Mi lesz a pozitiv hozadeka a vurstli ozonnek?

Miert nem jonnek a baba- mama klubba, ahol rengeteg dolgot meg tudnak beszelni, ahol babacuccokkal segitik egymast az emberek? Naluk van olyan idos neni aki az odajaroknak kolcson adja a nyaralojat hetekre cserebe egy kis hazkoruli munkaert, vagy a kertje rendbeteteleert.

En pestrol koltoztem ki az agglomeracioba es megelegedessel tapasztalom, hogy a kozos "problemaknak" kozosseg epito hatasa van. Es egyszeru dolgokrol van szo. Az utcak, vagy az erdei utak tisztantartasa, kozteri viragultetes. erdekes modon roma nem jon. Miert?

liok 2008.05.29. 08:38:27

Az önkormányzatoknak meg kell fontolni, hogy életbe léptetnek-e szesztilalmat (azaz az italboltok bezárása) 20 óra után a településeken, a játékgépek üzemeltetésének tiltása, a tiltott banki tevékenységet folytatók ellen eljárás indítása

A 18 év alatti szeszkiszolgálást sokkal szigorúbban és ellenőrzöttebben oldanám meg. Mert most semmi eredményt nem tapasztalok. A fiatalok drogoznak és beszívva, részegen fetrengve rikácsolnak minden hétvégén mindenhol. Mindenki legnagyobb "örömére" és természetesen a "nagyszerű gyermek" szüleiére is. A verekedéseket és mások bántalmazását is kőkeményen büntetném. Nyilvánvalóan ha valaki embert öl ne védekezhessen szabadlábon és ne legyen óvadék sem számára. Az ilyen nem emberek közé való. A kettős mércés bírósági ítéletek felszámolása, ezen dolgok megreformálása. Az ilyen ítéletek újratárgyalása és az ítéletvégrehajtók döntésének számonkérése. Gyilkosság esetén nincs enyhítő körülmény és ne két éveket rójanak ki, hanem annak sokszorosát.

liok 2008.05.29. 09:18:15

A többihez azért nem írtam semmit, mert alapjában jó ötlet mindegyik.

BiG_ 2008.05.29. 11:51:21

Idézet, ide vág:

"Segélyt munkáért: halálos fenyegetések a polgármesternek

Az elmúlt napokban több alkalommal halálosan megfenyegették telefonon Szepessy Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok község független polgármesterét - írta csütörtökön a Népszabadság.

A fenyegetésekről Szepessy Zsolt a lapnak azt mondta: egy ismeretlen telefonáló azt mondta neki, hogy "agyonverünk", egy másik pedig azzal fenyegette meg, hogy "le fogunk lőni". A polgármester hozzátette: nem tesz feljelentést az ügyben, mert szerinte aki valóban bántani akarná, az nem jelentené be előre. A fenyegetések valószínűleg kapcsolatban lehetnek azzal, hogy Monok képviselő-testülete a napokban úgy döntött: az önkormányzat szigorítja a szociális juttatások folyósításának feltételeit - írta a Népszabadság."

***
Nos, ennyit a felzárkóztatásról!
Mint a Kettős mérce nevű blogra kommenteltem, ide is bemásolom, a megoldást, ami szerintem eredményre vezet:

"Röviden megoldanám a "cigánykérdést", de szigorú, következetes vezetéssel csakis: bal kézbe kenyér, jobb kézbe korbács.

Miért is?

Mert az a cigány, amelyik fel akar emelkedni, azaz érdemes vele foglalkozni, az úgyis feljön, mint a talajvíz, ergo nincs vele gond, sőt, segíteni is tud.

De amelyik nem, annak kemény kéz! Élősködés, lopás-rablás-megélhetési dugás nyista!
Kaloda a főtérre, nyilvános büntetések. (Mellesleg ez a fehér népségre is ráférne, nem lenne ilyen "leszaromapofádmerténmenővagyok"-kártékonykodás.)
Ha régebben bevált, hogy az evolúciót szigorú törvényekkel vigyék tovább, akkor most is be fog!

Vagy elfogynak. De a selejtet ki bánja?"


Üdv!

Gambit 2008.05.29. 15:53:35

A cikk alcíme:egy gettósodó kistérség településeinek felzárkóztatási stratégiája!(Avagy hogyan építsünk a szarból várat!):)
Sok sikert hozzá,gyerekek;meg szerencsét!Legyetek türelmesek!

Kálmán 2008.05.29. 16:12:09

Vagy itt a másik szép cikk, erről a kedves, szerethető, dolgos népcsoportról Kábé minden hétre jut egy, de ez biztos véletlen. Mert hát ugye ebben az országban nincs cigánybűnözés.

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/354371/

joco 2008.05.29. 16:48:29

Hello

A tervrol:

1. (a legfontosabb szerintem) a megoldas ugy van kidolgozva, hogy a problema fel sincs merve, mert torveny szerint nem is lehet felmerni -> nyilvanvalo kb semmi erteke nincs, ez egy elmeleti mese. Hasbol veszel szamokat, meglatasokat, erre nem lehet alapozni semmit.
2. nem megvalosithato (nincs ra keret), es meg csak ki se lehet szamolni, mennyi penz kene ra. Es meg csak kiserletet se tettel ra, hogy kiszamold.
3. nem mukodik, mert nincs benne motivacio. Se a cigokat (a gettosokat, mielott belekotnel) nem motivalja, se a politikusokat, hogy ettol nekik mennyivel jobb lesz.

Es hogy erthetobben leirjam a 3mas pontot:

Vilag eletemben utaltam a human targyakat, igy pl nem tanultam irodalmat, mindig baj volt a jegyeimmel. Namost a gyereket ilyenkor motivalni kell. Hogyan?

A Te javaslatod: vegyunk nekem piros, kek es zold irodalomkonyvet, hatha kedvet kapok. Hat nem kapnek.

Ehelyett: bunti, ha rossz jegyet kapok, apai pofonok, jo teljesitmenyert jutalom. Ez mukodott.

Itt irtal egy csomo munkas ciganyrol. Ugy tunik, csak a libsik nem ertik: a ciganykerdesben senki nem a bor szinet nezi (kiveve a libsiket, akik szerint a barna bor pozitiv diszkriminaciora valo jogot szerez). En naponta olvasom a kurucot, soha senkitol nem hallottam/olvastam, hogy a barna borueket kinyirna. Mind a munkanelkuli, putris cigokat bantana (a savazas meg hasonlok is mind erre vonatkoznak), de altalaban senki nem bantana okat (a savazas kisebbseg, es sztem ha odakerulne, hogy raontheti a savat, nem tenne meg, csak a szaja nagy), de mindenki azt szeretne, hogy ezek se kapjanak segelyt, hanem dolgozzanak (leszamitva a politikai elitet, akik ezzel is vasaroljak a szavazatokat). Igy a Te traktoros meg munkas cigany ismeroseiddel senkinek nincs baja.

zarojelben:
( A putrisciganyok kozott viszont ugyancsak megy a gadzsozas, a feherek iranti teljes ellenszenv, lenezes, a feher kirabolhato, pusztitani valo fereg. Es amig a kurucusok csak hozongenek, a cigok gyilkolnak es pusztitanak.

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=5066

a cigos reszt nezd meg

De amugy ez mindegy is.)

Talan az osszemosast kene eloszor leallitani. Nem lehet a putriscigany kerdest ugy megoldani, hogy megnezunk egy rendes ciganyt, annak mi lenne a jo, es azt ugy ahogy van, a putriscigany ele rakjuk. Ez pont a fajelmelet hulyesege. Azert mert barna a bore, meg nem ugyanolyan, capiche?) Szembe kene nezni, hogy a putriscigany nem megy dolgozni magatol, nem tud irni, gyereket gyart segelyert (csaladon belul is! hanyinger), 14 eves koraban szuletik az elso gyereke, gyuloli a fehereket, leszarja a torvenyeket. Olyan megoldast kell talalni, ami ezeket komolyan szamitasba veszi.

Nem irom le a pontjaidat, sztem nagyjabol mind naiv. Egyrol irnek csak:

Az ingázás ösztönzése: buszbérlet finanszírozása sávosan (három hónapig teljes összeg térítése, újabb háromig fele, majd 25 százalékos támogatás)

Ez igy losz*r. Fel ev utan miert kene kevesbe tamogatni??? A tomegkozlekedest raszorultsag alapjan tamogatni kene, allami szinten. a 6XX milliard atcsoportositasaval. Hihetetlen, hogy valaki 50e forintert dolgozik pl. szalag mellett, es abbol ezreket fizet a munkabajutasert.
süti beállítások módosítása