Ennyi kell az embereknek.

A miniszterelnök programja, a jövő programja. Esélyről, munkáról, feketegazdaság fehérítéséről beszél. Gyurcsány Ferenc elszánt. Kiáll a változások, a baloldali fordulat mellett. Sokan mondhatják, hogy kis lépésekből áll össze ez a program, én azt mondom egy nagy ugrás balra. Távolodás a liberális pályáról.

A minap Monokon jártunk. A keményen balos Szociális Charta képviselője és a polgármester között komoly viták után egyetértés született. Mindenki kimondta, hogy a segély nem esély. Aki dolgozik, munkabért kapjon.

Mintha az ottani gondolatainkat látnám viszont, amikor Gyurcsány programját olvasom. Kicsit el is mosolyodom, mert abszolút igaz ránk a tétel: feltaláltuk a spanyolviaszt...

Természetesen jól van ez így. Monokon is azt éreztem, amit Gyurcsány írásának olvasása közben. Össztársadalmi igény van arra, hogy a magyar vidéken változások történjenek. Radikális változások.

És itt jön a félelmem. Tartok tőle, hogy a miniszterelnök gondolatai csak nehezen fognak átülni a gyakorlatba. Miért? A magyar valóság okán. Amiatt, hogy a megyék többsége FIDESZ-es kézben van. Nekik nem érdekük, hogy változások történjenek. Akik képesek még az olimpiából is belpolitikát csinálni, azok mindenre képesek.

Aztán ott van azon intézményrendszer, amely a végrehajtásért felel. Elég néhány rosszakaró, vagy egyszerűen alkalmatlan ember és máris komoly hátrányt szenved a miniszterelnöki kezdeményezés.

Mi a következtetés? Az, hogy ez a program össznemzeti program. Civilek, önkormányzatok, vállalkozók bevonása nélkül halálra van ítélve. Mert ez a program annyira az emberekről szól, hogy azt túlontúl racionális bürökraták nem tudják végigvinni. A miniszterelnök kezdeményezése csak akkor lehet sikeres, ha partnereket, több milliónyi partnert talál. Embereket, közösségeket, akik tenni akarnak Magyarországért, a magyar vidék felzárkóztatásáért.

Partnerek pedig vannak. Mert vidéken járunk és beszélgetve az emberekkel érezzük, hogy a falvakban nyoma sincs a közéletből ismert lövészárkoknak. Dolgos, vagy dologra vágyó emberek vannak, akik környezetükért, közösségükért hajlandóak szinte bármit megtenni.

Gyurcsány Ferencnek el kell indulnia. Országjárásra. Emiett egy pohár bor mellett, amott a földeken kell megbeszélni, hogy ki miként cselekedne, mit látna szükségesnek meglépni ebben az országban. A válaszok sokszínűek lesznek, de két momentum bizonyára mindenhol vissza fog térni. 

Jöjjenek a tettek! Majd menet közben korrigálunk, csak szaladjon végre a szekér!

Amire ennek az országnak szüksége van az a Rend és az Esély!

Szerző: demokratikus  2008.08.28. 20:14 Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr58638302

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.11.03. 15:14:13

Bayer Zsolt finanszírozza a szlovák rendőrterrort? Nyílt levél söpört végig a 168ora.hu-atv.hu tengelyen, hogy végül az MSZP honlapjának vezető helyén kössön ki. A címzett Bayer Zsolt publicista, a feladó a Demokratikus Hálózat elnöke, Galba-Deák Ádá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása