Megy az EB, nézzük a jobbnál jobb meccseket. Odakint fél Közép-Európa, szokás szerint mi jó messze vagyunk. Pedig nálunk már feltűntek magyar és nem magyar focimágusok, aztán le is léptek.

Nem lehet megmondani, hogy mi a baj a magyar focival. Egy ideig voltak nemzetközileg is jegyzet ászaink, akik tudtak időnként letenni valamit az asztalra, de csapatban két jó meccset egymás után nem tudtunk összehozni. Villanásaink voltak, amiből soha nem jött össze annyi, hogy világ vagy európai szinten is meg tudjuk méretni magunkat.

Aztán azt látjuk, hogy a horvátok, románok, lengyelek, csehek kisebb mélyrepülések után szépen feljönnek és tudnak teljesíteni. Nem lesznek világelsők, de továbbra is jegyzik őket, minket immár 22 éve éve intéznek el egy egyszerű kézlegyintéssel.

Ezen a helyzeten változtatni kell! Alulról jövő, forradalmi kezdeményezéssel. Mert az egyértelmű, hogy nálunk fentről semmit sem tudnak összehozni, legjobb esetben egy gyenge középszert.

Miért? Azért, mert többek közt utánpótlásban gyengék vagyunk. Kicsi a merítési bázis, a foci az nem ér el a mai fiatalokhoz. Amikor gyerek voltam, akkor nem is csináltunk mást, mint reggeltől estig rúgtuk a labdát. Pontosabban kb. három óra szünet volt, mert akkor nem volt olyan része a falusi focipályának, ahol árnyék lett volna, a nyári napra meg ütős volt már akkor is kimenni.

Talán ez hiányzik. Az biztos, hogy a falusi gyerekek, a bázis jelentős része ma se csinál mást, mint kopott labdákat hajt órákon át. Óriási tehetségek cseleznek és varnak be szebbnél szebb gólokat, amire viszont nem figyel föl senki. Nem volt ez mindig így. Puskás Öcsiéket a grundon találták meg hozzáértő szemek és emeltek ki a porból és indítottak el a világhírnév fele.

Magyarországon rengeteg fiatal van, akik szegényen élnek és a labdát hajkurászva arról ábrándoznak, hogy valamikor imádott sztárjaik nyomdokaiba léphetnek. Aztán nem talál rájuk értő szem, így el is veszik az a tehetség, ami 6-7 éves korban nyiladozni kezdett.

Meg kell találni ezeket a gyerekeket és segíteni kell, hogy fejlődjenek és professzionális focista pályára kerüljenek. Honnan induljunk? Onnan, hogy akár kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve indítani kell egy nem professzionális edzőképzést. Nem sokéves tanfolyamokra kell beiratni vállalkozó szellemiségű embereket, hanem gyorstalpalókra, ahol gyorsan megtanulhatják miként kell megszólítani a fiatalokat, miből áll egy alap edzésterv, némi szakmai tudásanyag és irány a terep. Kapjanak ezért fizetést is, mert hasznos munkát végeznek, társadalmilag hasznos munkát. Persze nem százezreket kell adni. Elég annyit, ami valamivel több, mint a szociális segély, amit munka nélkül kapnának. Aztán vágjanak neki a falusi, külvárosi grundoknak, játszótereknek és szervezzenek csapatokat. Ne egyből mezeket és százezres csukákat osszanak, hanem edzéseket, kőkemény edzéseket szervezzenek. Érjék el, hogy a gyerekek, fiatalok ide járjanak és ne egyszerűen csak lógjanak az utcán. Persze szükség van mindezen edzők és az általuk koordinált csapatok egymás elleni fociztatására és a valóban tehetséges fiatalok  kiemelésére, professzionális képzésére is. Legyenek az országban alap és középszintű iskolák, ahol külön osztályokba, akár bentlakással is összevonják az ígéretes gyerekeket és már jólképzett pedagódusok és edzők is gyúrják a tehetséget. Nem, nem arról van szó, hogy focista szakmájuk legyen. Tanuljanak azt is, aki jó tanuló, az jusson el az érettségiig vagy tovább is, de számukra legyen meg a napi hosszú edzés, az állandó gyakorlás. Álljanak rá egy olyan életmódra, hogy minden szabadidejükben csak a focival foglalkozhassanak.

Egy ilyen program tető alá hozása nem roppantja meg a magyar költségvetést, mert egyszerű átcsoportosításokkal megoldható a finanszírozása. Ráadásul több száz embernek adhat egy olyan felelősségteljes munkatudatot, ami az egyén hasznára válhat. A bekapcsolódó fiatalok, a célcsoportnak tekintett szegény, gyakran cigány gyerekek pedig egy pozitív célt tűzhetnek maguk elé és kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy elkallódnak vagy rossz útra térnek.

Amerikában, ahol mindent feltaláltak, hasonló rendszer működik. Részben szociális megfontolásból szakemberek járják a gettókat és épülnek rá az utcai galerikre és fordítják az ottani fiatalokat a sportutánpótlás irányába. Talán nálunk is érdemes lenne próbálkozni, csak akarni kellene.
Szerző: demokratikus  2008.06.09. 18:18 4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr45511606

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.09. 20:13:31

Öhm, hát sorry de így a vége felé a cikk hangulata nekem az amerikai kisebbségi életvitelhez hasonlított. Azaz, vagy menjél profi kosarasnak, vagy lövöldözzél a gettóban, mer' másból nem lehet megélni normálisan...

Szerintem nem ez a pozitív cél, csak iszonyatosan sok bukás lenne belőle, mert rengetegen feltennék az életüket a futballra és buknának bele, mire valaki egyszer világsztárrá válna.

A kiemelkedően jó tehetségeket szerintem futballakadémiák keretében kell keresni és ez hála Istennek már működik is valamennyire. Piacbarát, felkarolja a tehetségeseket, munkát ad sok embernek.

Szóval szerintem a gettóba a gyerekeket először tanulni meg dolgozni tanítsák meg, aztán kikapcsolódni lehet ám a pályán is. Ha meg olyan kurvajó, akkor fedezzék fel!

De nehogy azt propagáljuk, hogy focizz és aztán király leszöl, mert minden bizonnyal nem így fog történni.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.06.13. 22:45:41

Pedig komolyan gondolom.:) Igenis legyen egy olyan cél, amiért küzdenek a szegény gyerekek. Érezhessék, hogy nem csak rossz irányba lehet kitörni a szar helyzetből.
Lehet, hogy nem lennének mind milliárdos focibálványok, de amíg az edzésekre járnának ott lennének és nem az utcán. Kitartást és küzdeni tudást is magukévá tennének. Felnőtt felügyelete ezen a területen azt is segíthetné, hogy tanulmányi dolgaikkal se legyen baj. Aztán a dolog végén ott állnának, hogy a haverokkal ellentétben ők szakmával, munkával rendelkeznének és jó példaként lehetnének jelen a közösségben.

Végzettségemet tekintve társadalmi szakember vagyok, lassan tíz éve a hivatásom az emberek segítése. Nem tudok már abban hinni, hogy felülről vezényelt központi állami projektekkel meg lehet oldalni komoly társadalmi problémákat. Sokkal nagyobb a tere az egyének segítő hozzáállásának.

Egyébként ez a cikk egy kicsit arra is hajazott, hogy lehet-e index címlapra kerülni. Amióta néhány írásban fikáztuk a fideszt, egyszer sem voltunk kint. Azért is érdekes, mert korábban volt olyan, hogy mesterhármas jött össze, azaz egymás után 3 nap is kint voltunk. Aztán nem, csak egyszer nagyon rövid ideig, amikor a republicatorban társszereztem egy írást.
Nincs üldözési mániám, de címlap nélkül max 2-300 látogatót lehet produkálni itt, ezért áttettük az első vonalat máshova, ezt csak melegen tartjuk. Ott nincs ennyi klikk, viszont egy írást alapból megnéznek 100-150-en, jellemző módon baloldali emberek és nem a kurucról még idetévedő figurák, akikekkel max meddő vitát lehet folytatni.

laszlo 2008.06.15. 17:41:35

Egy zsido allamban mint peldaul magyarorszag a sport ha nem profit akkor nem is letezik, nem csoda hogy a magyarok a sportban az utolsok,a sportszponzorokatt is ki rabolja a zsido horda.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.15. 19:17:55

Az index-címlap az olyan dolog, hogy akkor kerülsz ki, amikor a legegyszerűbb baromságot dobod össze (tapasztalat), amikor valami összetettebb, mélységekre merészkedőt ír az ember és számit arra, hogy kikerül, biztos lehet benne, hogy nem fog.

Amúgy az ilyen felettem levő hozzászóló embereket tényleg nem tudom hol gyártják...

És akkor most hol is az első vonal?
süti beállítások módosítása