Mert ez a trendi Nápolytól Monokig. Aki kicsit is mást mer mondani, annak leüvölti a a fejét a társadalmi többség. Magyarországon most épp a segélyezi rendszer omlott össze nagy robajjal. Alulról kezdték fúrni. Monok, Drávapiski és jönnek sorban az újabb teleülések, ahol vége van az ingyensegélynek. Az MSZP szombati választmányi ülésén arról beszélt Gyurcsány, hogy változtatni kell a segélyezési rendszeren. Persze hozzátette, hogy nem szabad ennek kapcsán még csak véletlenül sem cigányozni. Hát, miniszterelnök úr ez a téma, a vele való foglalkozás maga a cigányozás.
Ez is el lett kúrva. Az elmúlt húsz évben minden kormány még tett egy lapáttal arra a szarhalomra, amit kisebbségi politikának hívhatunk. Talán csak Orbánék tettek valami olyasmit, amiben volt valami szándék. Konzervatív, elítélhető szándék, de legalább változtatni akartak. Mások európai elvekre hivatkozva nem tettek semmit. Annyira liberálisak voltunk, hogy a hazai cigányság szépen összemosódott azzal a bűnözői szubkultúrával, amely ezer szállal kötődik talán a romákhoz, de korántsem azonosítható a teljesen a magyarországi roma közösséggel.
Régen kellett volna változtatni valamit. A munkát a középpontba tenni. Nem alamizsnát adni, hanem esélyt arra, hogy dolgozni lehessen, mert csak annak van rend az életében, aki dolgozik. Másnak összekuszálódik az élete, felborul a bioritmusa és nincs visszatérés a munka világába. Nem! Mi adtuk a könyöradományt és ezzel hergeltük a vidéki társadalom többségét, amely csak azt látta, hogy alkalmi munka kiegészülve családi pótlékkal és a segéllyel kifejezetten sok pénzt tud lenni borsodi, nyírségi viszonyrendszerben.
Bekövetkezett a robbanás. A többség, a politikai elit azt a következtetést vonja le, ami a legrosszabb ebben a helyzetben. Azonnal, a következmények figyelembevétele nélkül kíván változtatni. Nem, nem azzal van a baj, hogy a segélyért dolgozni kell, hanem azzal, hogy ezt mindenhol úgy dolgoztathatnak, ahogy jónak látják. Minden bizonnyal értelmetlen és megalázó munka lesz. Közszemlére téve, hogy mindenki jól láthassa, hogy a polgármester jól elbánik a segélyből élőkkel. Megvető pillantások között lehet majd utcát seperni és érezni a lenézést. Érezni a megbélyegzettséget.
Aztán jön majd a romában a tudat, hogy ez nagyon rossz dolog. Valakinek majd beszól egy többségi a kerítésen túlról és a frusztrált, lenézett kisebbségi megmarkolja a kapát és suhint vele egyet. A folytatáshoz nem kell nagy fantázia.
Nem, nem foglalok állást. Nem azt mondom, hogy szeressük a cigányokat. Sőt azt mondom, hogy ne szeressük a cigányokat, mert akkor oda lyukadunk ki, mint most: Ezreket neveltünk rá arra, hogy keveset ugyan, de be lehet söpörni munka nélkül is.
Nem! Azt mondom, hogy ilyen horderejű kérdéseket nem dönthetnek el spontán társadalmi folyamatok, monoki, drávapüspöki egyéni kezdeményezések. Ezt csak szakmai alapon, rendkívül körültekintő módon lehetne megtenni. Hol van Ferge Zsuzsa? Hol van a szociális szakmai elit? Hol van a politikai elit, amelyik egy komoly társadalmi párbeszéd alapján döntést hozna? Olyat, amelyet a kisebbség és a többség is el tud fogadni.
Nem, nálunk világvégi emberek döntenek. Olyanok, akik látják a problémákat, pontosabban azok egyik oldalát. A másikat nem, mert nem az a dolguk, hogy szociológiai elemzéseket olvassanak és megértővé váljanak a kisebbségekkel szemben.
EZ a dolog idehaza el van nagyon cseszve. Politikusaink elcseszték, mert nem tettek semmit, pedig már vagy 20 éve tele vagyunk riasztó jelzésekkel. Mit lehet most tenni? Miként lehet elkerülni a robbanást, amivel ez a dolog fenyeget?
Egy hete az egyik posztunk kapcsán majd 400-an megtették, hogy jó nagyot belerúgtak a cigányokba. Gondolom most is meg fog indulni a menet. Csak kicsit remélem, hogy lesz olyan ember is, akinek talán valami épkézláb gondolata is lesz.
Szerző: demokratikus  2008.06.04. 20:34 24 komment

Címkék: roma cigány róma monok

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr89504013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán 2008.06.04. 21:01:40

Már megint kezded a hülyeségeidet? Hát tudod mit?

Alulról kezdték fúrni. Monok, Drávapiski és jönnek sorban az újabb teleülések, ahol vége van az ingyensegélynek

Nagyon helyes! Aki nem dolgozik, ne is egyék! Hallottad már ezt? Nagyon helyes, nem csodálom hogy nem tetszik, hogy az egész napos semmittevés után vége szakad a kényelmes, jó világnak. Csak így tovább Monok! Hajrá Drávapiski!

hazai cigányság szépen összemosódott azzal a bűnözői szubkultúrával, amely ezer szállal kötődik talán a romákhoz, de korántsem azonosítható a teljesen a magyarországi roma közösséggel

Persze, ez tök véletlen, ugye? Valaki kitalálta semmi alapon, aztán mindenki ezt fújja, ugye? Mert ugye ebben az országban nincs cigánybűnözés.


Megvető pillantások között lehet majd utcát seperni és érezni a lenézést.


Mégis, segélyért cserébe, 8 általánossal se rendelkezőknek, milyen munkát kéne adni? A szemétszedéshez nem kell ész, ahhoz ez elég. De akik nagy többsége a saját(?) portáján is mocsokban él, meg az udvarra szarik, mert egy budit nem képes csinálni, annak mégis milyen meló való???

donofrio 2008.06.04. 21:25:15

Kálmán!Igazad van!tele van a hócipőm az ingyenélőkkel,akiket mi tartunk el kicsi fizetésünkből.(diplomás vagyo,3 gyerket járattam neves egyetemekre,úgy szinte mindenről lemondtam,ami egy értelmiségit,értelmiségivé tesz.Pl.könyv,színház,hangverseny....)Elég volt!!!!!!Fajgyűlölő lennék?Nem .1-2 tisztességes cigányt ismerek.Dolgozik,szép lakása van,gyerekeit taníttatja....Ez 1 %.nem is bántja senki,és nem cigányozza.Miért nekünk kell alkalmazkodni?NEM,nem ,nem!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.04. 21:48:15

Felettem levő kommenteket most túllépném. Először is: Igen, ez el lett cseszve az utóbbi húsz évben, sajnos.
Viszont sajnos az a megoldás, amit most elkezdtek csinálni. Más lehetőség nincs. Kőkeményen be kell küldeni mindenkit munkába, aki képes rá. Az egy másik kérdés, hogy emellett propagálni kéne, hogy mehet szakképzésre, OKJ-re, bármire...
Sőt, az oktatási rendszert alapjában fejleszteni kell és megoldani, hogy a gyerekre kevésbé legyen hatással a sok szar, amit otthon kap. Van mit tenni a jövő érdekében az biztos.

De most éppen ez a megoldás. Közmunka, vagy éhhalál, gyerek elvétel. Ki kell irtani a gondolkodásmódból az ingyenélést, más megoldás nincs.

Amúgy a közmunkánál persze bármi jobb, munka meg azért akad, szóval miután ezeket a szabályozásokat bevezetnék, szerintem minden eddigi segélyből élő keresne valami normális munkát, aztán rá jönne, hogy nem is olyan szar dolog ez...

Sajnos egyszer véget kell, hogy érjen ez a húsz éve tartó időszak, hogy mindenkit mesterségesen fenn tartunk egy bizonyos szinten, mikor ez nyilvánvalóan nem megy neki.
Kapitalizmust választottunk magunknak, tessék komolyan venni. Az egyetlen népnevelési eszköz pillanatnyilag, ha a többség meglegyinti a lehetőségét az ingyenélők felé, hogy neki bizony nagyon szar lesz.

Vagy pedig, dolgozik, ne adj Isten tanul és okés lesz, akár még jó is. Vagy kiváló.

Amúgy itt van egy szösszenet amit még régebben dobtam össze a témával kapcsolatban, persze én itt ezt nem cigányokra értem, mint ahogy amúgy se szoktam semmit egy adott népcsoportra szűkíteni, mert nem látom értelmét. Megoldás szempontjából lényegtelen. Gyenge idegzetűek és szociálisan végletesen érzékenyek ne olvassák, mert hetek óta gyülekvő ellenérzést írtam ki magamból atájt.

masikmagyarorszag.blog.hu/2008/04/01/szolidaritunk_wazze

Barrera 2008.06.04. 22:30:35

Én sem olvastam szociológiai elemzéseket, sőt az sem érdekel, hol van Ferge Zsuzsa. Az viszont nagyon is érdekel, miért KELL nekem, demagóg adófizetőnek kevesebbnek éreznem magam minden kisebbségnél? Az Amnesty International véleményezése után kijetettem. Akit érdekel, katt:

barrera.blog.hu/2008/05/28/amnezia_international

Gambit 2008.06.05. 19:28:33

Náluk meg ez a jelszó:..Ölj magyart,amennyit csak tudsz!"
Tudod,kedves DemokratiKuss a rasszizmus nem egyoldalú dolog!A tolerancia pedig nem más,mint a kisebbség uralma a többség felett!
Aloha

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.06.05. 21:54:49

Nem, ez még nem a jelszó. Majd csak lesz elnézve azt az ellentétet, amit itt minden eszközzel szítanak.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.05. 23:29:15

demokratikus én mindenképp örülnék ha bővebben kifejtenéd a témáról alkotott véleményedet, főként a probléma megoldását szem előtt tartva...

Amúgy a tolerancia az alapdolog. Csakhogy ezt a szót általában olyasmire használjuk, hogy a köztünk levő különbségeken nem fogok problémázni, meg nem verem magam ara, hogy én mennyire király vagyok, mert két árnyalattal fehérebbre sikeredtem. Ugyanakkor a társadalmi alapnormáknak a betartása, melyek magukkal vonják a toleranciát, mindenkire vonatkoznak. Ingyenéléssel, rablással, lincseléssel szemben ne várja senki el, hogy toleráns legyen az ember.

Az rég rossz, hogy emberek általánosítanak egyes esetekből a teljes cigányságra, ugyanakkor az alapproblémát, a bűnözést és a többit meg kell oldani.

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.06.06. 07:58:04

ebben egyetértünk. Ebbe az írásban is pedzegetem,hogy nem liberális módon kellett volna a témához állni, mert az ide vezetett. Összemosódott a közvélemény szemében minden roma. Persze ehhez a jobboldal is hozzájárult szerintem jelentős mértékben, főleg annak uszító része...

Megoldási javaslat? Mikro mezo és makro szinteken egyaránt kellene cselekedni. Helyi szintű foglalkoztatási programok, térségi szintű munkahelyteremtés és nagy régiós gigaberuházások. Pl Tisza újraszabályozás.
Ezekben az írásaimban több területet is érintek:
demokratikus.blog.hu/2008/06/01/ne_piszkaljuk_a_gardat
demokratikus.blog.hu/2008/05/28/videkfejlesztes_gettosodo_telepulesek_felzarkoztatasi_strategiaja

RedRiot 2008.06.06. 08:37:29

'kívánok, jöttem megint. :)

Már korábban a "cigányok: bűnbakok" témánál is pedzegettem, hogy jó a monoki kezdeményezés. Örülök, hogy megmozdult valami, hogy átveszi több önkormányzat is a példát.

Egy valamit viszont tisztába kéne tenni: semmilyen munka nem szégyen! Egy szemetet szedő, árkot ásó, vagy gazt kaszáló embert többre becsülök mint azt aki csak óbégat a segélyért. A tegnapi híradókban is láttam riportokat társadalmi munkát végző cigányokról, és ők is pozitívan nyilatkoztak az új szabályról.

Mi baj van az árokásással és a szemétszedéssel? Nem kell hozzá semmilyen képesítés, mégis hasznára van az egész településnek, és ráadásul a helyiek előtt is megmutathatják a cigányok hogy tudnak ők dolgozni, ha van rá lehetőségük!

Ne nézze le, nevesse ki őket ezért senki sem! Én biztosan nem fogom. Ha nincs képesítésük jobb munkára, akkor bizony ilyen munkát kell végezniük. Valahol el kell kezdeni, nincs idő totojázni.

Ma reggel telefoninterjút csináltak vmi szociomókussal az egyik ker.csatornán. Hogy az egész kezdeményezés hibás. Hogy nem lehet ilyen egyszerűen megoldani a problémát. Hogy differenciáltabb, komplexebb megoldás kell, reformok(! haha!). Aztán mikor a riporter rákérdezett, hogy mégis milyen megoldás, milyen reformok, akkor a nő elkezdte nyomni a maszlagot. Amolyan verbális purhabot. Ezt tenné Ferge Zsuzsa is, remélem nem mászik elő, ha eddig csendben volt.

Hajrá Monok, hajrá cigányok!

RedRiot 2008.06.06. 08:59:13

Más: egyébként szvsz valószínűbb, hogy nem unatkozó szalonnácik és gárdisták fognak ujjal mutogatva hahotázni a társadalmi munkát végző cigányokon, hanem a nemdolgozást feladni nem akaró cigányok: "há' dikk má' more, minek daógozol? Szaré húgyé nehogymá dógozzá!"

Kálmán 2008.06.06. 12:14:36

Redriot

tökre igazad van

demokratikus

Összemosódott a közvélemény szemében minden roma. Persze ehhez a jobboldal is hozzájárult szerintem jelentős mértékben, főleg annak uszító része...

Összemosódott??? Talán nem arról ban szó vélretlenül, hogy az embereknek ez a taapsztalatuk? Nehogy kitaláld, hogy az emberek a TV-ből rakják össze ezeket a kockákat. A valós életből. Hozzájárult a jobboldal? Tudod mi járult hozzá???

A cigányok, saját maguk járultak hozzá, hogy ez a kép él róluk!!! Ki ne találd már, hogy miattunk(?) van!!! A normális, alapvető emberi normákat kellene betartaniuk, de még erre is képtelenek! Akkor meg mégis mit vársz?

Gambit 2008.06.06. 20:02:34

Nagyon érdekes,néha belémkötnek az utcán;jelentem,soha nem szőke kékszemű norvégok!
Pedig nincs rajtam bakancs,fekete szerkó és kopasz sem vagyok!Talán meg kéne hívnom őket még egy sörre is?
10-ből egy dolgozik,annak a munkájában meg nincs köszönet...
De látom,még mindig vannak hülyék,akik ébren álmodnak!

Gambit 2008.06.06. 20:09:06

Itt nem kell ellentétet szítani!Az létezik!Azon kell elgondolkodni,hogy miért alakul ki,mi az oka?
Myvip-en,saját szememmel látom a következő üzenetek tömkelegét,tizenéves romáktól:,,Dzsalunk magyart ölni?"
Ez nem rasszizmus,ugye?Ilyenkor hol van a cenzúra?Ezzel lehet viccelődni?
Ezekre válaszolj DemokratiKuss és ne beszélj mellé!

Hahó 2008.06.07. 17:08:09

Tisztelt Kálmán és a Többiek!

Örülök, hogy írtok ide a blogba. Először is felszínre hozzátok az előítéletet, a rasszizmust, a fajgyűlöletet, vagy hívjuk aminek szeretnétek. Másodszor pedig igazolja minden szavad azt a feltevést, hogy egyszerűbb egy kalap alá venni mindenkit, mint beszélni adott helyzetekről, problémákról.

Miért mondom ezt? Azért mert folyamatosan cigány társadalomról, cigányokról beszélünk, amibe Én is bele tartozom. Viszont Én diplomás, 2 nyelven beszélő, tisztességesen dolgozó és adózó állampolgár vagyok. Hogy jöttök Ti ahhoz, hogy bárkivel is egy kalap alá vesztek, aki cigány, s nem dolgozik, vagy büncselekményt követ el?! Csak azért mert cigány!

Cigány bűnözés? Akkor ezek szerint van magyar bűnözés is - ebben a terminológiában. Akkor nézzük végig miről is beszélek, s lehet, ha lesz egy kis időm össze is írom a legismertebb "magyar bűnözés" mérföldköveit.
Csak néhány: Móri mészárlás (a magyar kriminológia legvéresebb bűnügye), Wishkys rabló, körmendi gyermekgyilkos, borsodi pénzszállító kegyetlen gyilkosai, s a sor még végtelenségig folytatható....

Mivel nem vagyok olyan kirekesztő, általánosító mind Ti, ezért fel sem vetem, hogy Ti ilyenek lennétek, átlag magyarok.... :D

Gambit 2008.06.07. 17:39:35

Egyvalamit elfelejtesz,kedves Hahó!Az arány fogalmát nem ismered!Nézz utána!
Nagyságrendekkel nagyobb a bűnözési ráta a romák között!Mivel nő a létszámuk,észrevehetően nőtt a bűncselekmények száma is!A fiatalkorú bűnözést meg nem is merem előhozni!
A 18 év alatti bűntettek 82%-ában cigány fiatal az elkövető;vajh miért...?Mert genetikailag hordozzák magukban,amire ráadásul még rájön a ,,kiváló" nevelés is!:)
Ártatlan nép nincs!Ausztriában ott van pl. Natascha K. története v. a legújabb Andreas Fritzl-féle botrány!Pedig az egy fejlettebb,modernebb ország...
Ahol viszont cigányok vannak,ott garantált a (különböző) bűntett!Ha tetszik neked ez,ha nem.(És másoknak!)
Miért utálja (kivétel nélkül) minden egyes nép őket Európában?Pl. Olaszország,Finnország...

Gambit 2008.06.07. 17:48:01

,,Mert ez a trendi Nápolytól Monokig!''
Vajon miért?Ezen el kéne gondolkodnia a sok ,,antifasisztának"!
Minden egyes nép rasszista Európában?Őket kell okolni?
A cigány ,,életmód" a normális és követendő példa?
Most már lassan ott tartunk,hogy elnézést kell kérnem azért,mert Magyarnak születtem,a Hazámnak tekintem ezt az országot,nem tartom magam gádzsó parasztnak!
Bocs...

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.07. 21:01:07

Gambit, basszus végtelenül egyszerű vagy, már megbocsáss s ezt én mint konzervatív ember mondom.

Honnan a fenéből veszed a bátorságot arra, hogy valami statisztika alapján azt mondjad egyes emberre, hogy ő egy szemét bűnöző és amúgy is?

Most komolyan, mennyire örülnél, ha én személy szerint felállítanék egy sztereotípiát - természetesen magammal szemben is - a magyarokról, hogy műveletlenek, adót csalnak és nem beszélnek nyelveket. Mert a statisztikák ezt mutatják.

Hogy a fenébe jön itt a képbe az, hogy én, Te, vagy bárki más aki magyarnak született műveletlen, vagy adócsaló volna?

Arról van szó, hogy te felállítottál magadnak egy ellenségképet, amit a cigányokkal azonosítasz. Mert ugye utálni kell valamit, persze.

Hát én inkább utálom az ingyenélőket, a rablókat, a győzike-showt meg még ezer millió dolgot, de, hogy a cigányságot úgy egészben képtelenség utálni az egyszer fix.

Az meg aztán már tényleg sehogy se jön a képbe, hogy Te minek tartod az országodat, mert szerintem az emberek jórésze itthon a hazájának gondolja az országát.

Maximum nem olyan sekélyes értelemben, mint Te. Attól még nem kevesebbek, vagy többek akármit hiszel. Nincs igazság ilyen dolgokba, esetleg konstruktív kommunikáció lehetne, de az meg ugye úgy nem megy, hogy az egyik fél kijelenti, hogy egy bizonyos bőrszín vonzata a bűnözés...

Na mindegy, tényleg nem tépem a számat feleslegesen.

Hahó 2008.06.07. 21:39:05

Gambit!

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ez a statisztikás történet nagyon sötét volt... Honnan szeded ezt a hülyeséget? Az 1993-as kisebbségi törvényben fogalmazottak alapján az a cigány aki annak vallja magát, ennek megfelelően nem lehetséges statisztikákat (hiteles) készíteni e tekintetben. A legnagyobb hülyeség, hogy statisztikákból azt a következtetést vonod le, hogy "benne van a vérükben". Nekem nincs semmi a véremben: jelentem én soha még csak egy csokit sem loptam el, soha nem bántottam senki - sem fizikailag, sem verbálisan. Lehet, hogy nem vagyok "igazi" cigány?

És mi az, hogy magyar vagy, s a Te hazádban? Ez nagyon érdekes: miután írtad elbizonytalanodtam, s megnéztem a személyim, s útlevelem. Mindkettőben az volt benn, hogy magyar állampolgár. :D Mitől a Tiéd ez az ország? Akkor most mitől lennél Te magyarabb nálam? Attól, hogy szidod a cigányság egészét? Ha igen, akkor én nem akarok olyan "nagy" magyar lenni, mint Te, mert minden megnyilvánulásod primitív megnyilvánulás, ami a tudatlanságból, a fejedbe tömött maszlagból, s d.z. által említett sztereotípiából adódik.

S hasonlóan D.Z-hez én sem kívánok több időt fecsérelni....

Gambit 2008.06.08. 09:30:10

Hahó és d.z.:tulajdonképpen ti ketten megoldottatok mindent!
MINDENért a magyarság okolható ebben az országban!:)
Ezt a dumát ismerem!,,Segílyke kell?Mert hátrányos helyzetű és kitaszított roma vagyok!Lopok,csalok,ölök;akkor meg magyar!"Nos ennyit arról,hogy ki minek tartja magát!Én is mehetnék Kínába,letelepedhetnék;de akkor se válnék soha kínaivá!Mert magyarnak tartom magam;nem olasz maffiózónak meg afroamerikai rappernek!

Vaszics · http://ingyenajandek.freeblog.hu 2008.06.08. 11:10:11

Kedves Hahó!

Még a kurucinfó is sokszor kihangsúlyozza, hogy a beilleszkedett, dolgozó, tisztességes romákkal nincs semmi baj és ezzel a többségi társadalom is így van, tehát nincs okod besértődni.
A statitsztikákról pedig annyit, hogy elég átböngészni bármelyik hírportálon az erőszakos bűncselekményekről szóló híreket. Nagy részüket cigányok követik el, ez tény. Kb. naponta annyi kerül nyilvánosságra, mint amennyit te a magyarokok bűnözése kapcsán összesen felsoroltál... és még amiről nem tudunk...

Vitatkozhatnak az ún. fajvédők bárkivel, de az igazsággal, a tényekkel nem lehet. Azaz lehet, csak nincs értelme.

liok 2008.06.24. 10:14:28

d.z. · masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.07. 21:01:07


"Honnan a fenéből veszed a bátorságot arra, hogy valami statisztika alapján azt mondjad egyes emberre, hogy ő egy szemét bűnöző és amúgy is?" - bocsánat hogy visszaidézlek, ilyet egyáltalán nem mondott


"Most komolyan, mennyire örülnél, ha én személy szerint felállítanék egy sztereotípiát - természetesen magammal szemben is - a magyarokról, hogy műveletlenek, adót csalnak és nem beszélnek nyelveket. Mert a statisztikák ezt mutatják. " - nem lehet, természetesen mindenhol vannak ilyen emberek amiket itt leírsz, de általánosságban nem jellemző

Arról van szó, hogy te felállítottál magadnak egy ellenségképet, amit a cigányokkal azonosítasz. Mert ugye utálni kell valamit, persze. - nem erről van szó, nagyon sok attrocitás és negatív tapasztalat érte, engem is, ugyanis sokat éltem a közelükben és elég is volt

Amikor találkozok egy romával, önhibámon kívül kerülöm, köszönök neki mert nem vagyok bunkó, ha olyan helyen vagyunk. De nem kérek belőle, mert tartok...nem tehetek róla. És ez nem azért van mert mindenki ezt mondja róluk... Lehet hogy nagyon rendes ember egyébként. Hozzáteszem, ha valaki nem írja le, hogy "tisztelet a kivételnek", akkor az lenne a korrekt, hogy az illető a fasisztázás helyett visszakérdezné: és kivétel nélkül minegyikről ezt gondolod? Amennyiben nem, úgy az illető semmivel nem különb...

"Hát én inkább utálom az ingyenélőket, a rablókat, a győzike-showt meg még ezer millió dolgot, de, hogy a cigányságot úgy egészben képtelenség utálni az egyszer fix." - egyetértek

liok 2008.06.24. 10:29:25

Hahó 2008.06.07. 21:39:05

Az 1993-as kisebbségi törvényben fogalmazottak alapján az a cigány aki annak vallja magát, ennek megfelelően nem lehetséges statisztikákat (hiteles) készíteni e tekintetben. - erről egy szólás jut eszembe, de kérlek ne negatív értelemben értelmezd: kutyából nem lesz szalonna

Ha törvénybe foglalnák, hogy mostantól a gólyák közül az a gólya, amelyik közülük annak vallja magát, attól még a gólya gólya marad. Szóval ez amolyan holt törvény...nagyon jól rámutat arra, hogy nem éppen dicsőség romának lenni sok romának, és megértem őket, hisz nagyon sok előítéletnek részesei "kedves" társaik miatt.

Csokit meg egyebet azért nem loptál, mert normális ember vagy.

liok 2008.06.24. 10:47:54

Hahó 2008.06.07. 17:08:09

Egyrészt teljesen jogos a felháborodásod. Másrészt totálisan nincs igazad. A választ ott kell keresni, akik ezt előidézték...az ingyenélő, másokat út mentén piszkáló /nincs más dolguk/,agresszív és hangos kisebbségről, illetve bűnös életmódot folytató kisebbségről. Nem a kisebbség azon részéről írok, akik nem ilyenek.

Nem vagy egy kalap alá véve legtöbbünk részéről, mégha ez nem is íródik ki legtöbbször akkor sem. Tehát kérlek, ha nem inged akkor ne vedd magadra. Én úgy gondolom nem inged...

A bűnözés taglalása kapcsán egyáltalán nincs igazad. Elég nagy időintervallumból idézel, mindössze egy éves távlatban is többet lehet felsorolni a kisebbség részéről, mint több évesben a többségi társadaloméból, annak ellenére hogy kevesebben vannak a romák jelenleg. Ez elgondolkodtató, és itt nem akarok genetikai magyarázatokat keresni, meg egéyb mást se....csak tényleg elgondolkodtat...

Kijelenthető a jelen helyzet alapján, hogy a magyar társadalomra nem jellemző a bűnözés - kb. annyira legalábbis, mint más kultúrált országokra. Azonban jelenünkben bizony az is tény, hogy szerte a világon, a roma kisebbségekre mindenhol gyakorta jellemző a bűnök elkövetése, nem csupán megélhetési szándékból.

Az átlagmagyar nem olyan mint az átlagcigány tehát. Lehet hogy gyűlölködik, uszít sokak szemében. De tudtommal átlagmagyartól...nem kell tartani. Nem hangoskodik és ordibál, nemveszekszik másokkal kint az utcán mások előtt, nem szotyizik zárt helyen és nem veszi el a gyengébbtől a tulajdonát, nem töri be az arcát a másiknak és nem fenyegetőzik, nem lop. Pedig hasonló megélhetési gondokkal küzd sok esetben másokkal. Szóval ez a gúnyos átlagmagyarozás teljesen értelmetlen. Akkor is, ha netán valamit rosszul ítél meg ez az "átlagmagyar".

Az viszont, hogy a magyar nép zöme mutogat egy irányba hogy ők olyanok, nem azért van, mert a tévé elkezdte ezt terjeszteni, és nem azért mert egy ember ezt mondta róluk. Azért van, mert pontosan azt csinálják nagyrészt, amivel őket támadják...tapasztalatból írom.

liok 2008.06.24. 10:56:47

Rúgd a cigányt ahol éred!

Mert ez a trendi Nápolytól Monokig...stb blabla

Ha nekem elrabolnák a gyermekem, és ezért a rendőri szerv nem adna hathatós segítséget. Ha megölnék a gyermekem merő indokolatlan és brutális agresszivitásból, és az adott illető szabad lábon védekezne, miközben más meg előzetesben csücsül nem romaként sima "etnikai" verésért. Ökölbe szorulna a kezem nekem is, és baromira nem érdekelne a lelkivilága ezen illető közelállóinak, hogy milyen okból akarják tőlem megvédeni.

Jelenleg egyébként nem tudom Nápolyban mi a helyzet, de itt azt tapasztalom, hogy ők ütnek és rúgnak inkább másokat...
süti beállítások módosítása