Megpróbálok óvatosan írni, márcsak azért is, hogy a kommentek fele ne arról szóljon megint, hogy milyen igénytelen vagyok.

Szóval onnan indulok, hogy amikor gyerek voltam, azt tanultam, hogy Magyarország agrár-ipari ország. Ma már ilyet nem tanítanak, mert sem ipari, sem agrár nem vagyunk. Hasonlóan a modern világhoz, nálunk már szinte senki nem dolgozik, mindenki csak fogyaszt. Hogy mit zabálunk fel, azt nem tudom. A közvetlen családomban kb 20 emberből egy ember van, aki termel. Mindenk más a szolgáltatói szektorban dolgozik.

De nem is erről akarok írni, hanem arról, hogy valamikor itt virágzó agrárium volt, TSZ, amit apósom visszasír, mert egy Isten háta mögötti faluban a nyírségben i jól meg tudott élni egyszerű TSZ sofőrként. Olyan helyen, ahol ma durva vegetálás megy. Miért alakult így? A tegnapi postra jött kommentekben sokan írják, hogy a hazai boltokban kapható élelmiszer nagy része lengyel, szlovák? Hogy is van ez? Amikor gyerek voltam ezekben az országokban az agrárium tengődött. Most ők aláznak minket?

Talán van abban valami, hoyg tervszerűen verték szét az európai szinten is versenyképes ágazatot? Talán van abban valami, hogy az egész kárpótlás, amiből csak az egyszerű parasztnak nem jutott, nem volt más, mint szemfényvesztés?

Dolgoztam agrár területen. Az egyik nap az egyik fejes kint volt Moszkvában. Hazajött és azt mondta, hogy elintézte, hogy az orosz város átvesz 20 tonna magyar vajat (lehet, hogy hülyeség a szám, de nagyon-nagy volt). A magyar termelők azt mondták, hogy ennyi nincs és ezzel le is volt zárva részükről a dolog. Egy másik ismerős azt magyarázta, hogy a rendszerváltás előtt a hazai agrárium 170 százalékon termelt, azaz 70 százaléka a termelésnek volt az exportálható felesleg. Ma az arány fordított...

Miként jutottunk ide? Mi lett a magyar feldolgozóiparral? Milyen dolog az, hogy a XXI. században szemes terményeket exportálunk, mint 300 éve? A monarchiában legalább az örlés idehaza történt! Ma már semmi sem történik itthon az agrártermékkel. Nem teremtődik munkahely a megtermelést, aratást (szüretelés stb) és értékesítést követően.

Persze az is lehet, hogy jól van ez így. Csak valaki magyarázza el nekem, hogy ez így van jól. Hogy az a világ rendje, hogy falvaink gettósodnak, elsorvadnak, hogy a magyar agrárium töredékét teremti a 20 évvel ezelőtti munkahelyeknek.

és ha megint demagóg lettem, hát ez az én formám, majd nicket váltok.:)

Szerző: demokratikus  2008.05.26. 23:59 4 komment

Címkék: politika mszp fidesz agrár mezőgazdaság fuck

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr67489498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG_ 2008.05.28. 16:39:30

Kivételesen jól látod: szétverték a magyar élelmiszeripart, ami anno világhírű volt. Igen a "gengszterváltás után" Eladták a nyugati multiknak, akik szépen bezártak mindent. Még a nyereséges ágazatokat is eladták!
Mit is mondott egy svéd arc, asztalra feltett lábbal (miután megvette azt, amit akart, előtte még udvarias volt...)? "Piacot vettünk, nem gyárat!"
Azaz megvették és ledózerolták a konkurrenciát!
Ennyi!

Üdv!

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:12:49

hát ez a baj. A lidl, plus, aldi, mind-mind lengyel arúval van tele. pedig 20 éve agrárban a lengyelek sehol sem voltak. Ha nem roppanunk össze, akkor most ezen a területen nem kicsit pörögne a gazdaság

Eagle15 2008.05.28. 20:38:00

Antal Józsefet kérdezd a túlvilágon, hogy nagyképüen miért vonult le az orosz piacról?

demokratikus · http://www.demokratikus.hu 2008.05.28. 20:47:48

Én inkább Torgyánaput támadnám be egy ilyen kérdéssel. A kárpótlási ámkfutás az ő agyréme volt.
süti beállítások módosítása