Mai hír a NOL-ról: KLIKK

Ezek szerint van mozgolódás a baloldalon. A helyzet alapvetően nem rossz, bár meg kell jegyezni, hogy szerintem az MSZP-nek nincs gond a baloldalával. Sokan vannak ott, akik csalódottak, de olyanok ők, mint a jobbikosok a jobboldalon. Muszályból, fogvicsorgatva, de az MSZP-re nyomják a voksot, ha olyan a helyzet.

A tömegek a senki földjén vannak. A két nagy szekértábor között és ott várnak arra, hogy valaki mutasson nekik egy új alternatívát, balos szinezetű alternatívát. Mert a többség balos érzelmű. Nem komcsi világforradalmár, hanem létbiztonságra és szolidárisabb világra vágyó magyar. Őket kell megszólítani, de nem úgy, hogy balra lehúzunk, hanem úgy, hogy jobbra is és balra is nyitunk. A jövő alternatívája mindenképpen a centrumban és attól balra szerveződik, de korántsem biztos, hogy a hagyományos baloldali értékek mentén. Sokkal valószínűbb az, hogy a demokratikus értékrendszer, a szélsőségek elutasítása lesz a fő ideológia, amire rá lehet szervezni a mozgalmat.

Legalábbis mi ezt gondoljuk. Ennek megfelelően nem deklaráljuk magunkat egyoldalúan baloldaliakként, inkább demokrataként. Fiatal demokrataként. Annak ellenére nem tűzzünk baloldaliságunk a zászlónkra, hogy többségünk valamilyen szinten fertőzött az MSZP-vel. Van aki egyszerű párttag, van aki egy minisztériumban dolgozik politikai vonalon, van aki a frakciót erősíti munkájával, van aki kerületi irodavezetőként a szervezésből veszi ki a részét, sőt olyan is akad, aki az MSZP parlamentjének számító Országos Választmánynak a tagja.

Kritizáljuk az MSZP-t, mert lehet. De nem szapuljuk, mert nem látjuk értelmét annak, hogy vészharang kongatásával még több embert riasszunk el a baloldaltól és tereljünk a bizonytalanok közé, ahol könnyen a  szélsőjobb szabad prédájává válhatnak.

Mi egy jövőorintált mozgalmat akarunk tető alá hozni, ami valamiért és nem valami ellen küzd. Ha megkérdezik tőlünk, hogy hova húzunk, akkor persze elmondjuk, hogy bal, liberális és mérsékelt konzervatív irányba. A FIDESZ-t semmiképpen nem jelöljük be a szimpátialistánkon, mivel emlékszünk sok-sok antidemokratikus törekvésre. Fülünkbe cseng a sok populista lózung, a határon túli magyarokra épülő politikai puccs szándéka.

Persze nem fogunk keresztes hadjáratot indítani annak érdekében, hogy minden eszközzel akadályozódjon meg Orbán Viktor győzelme a legközelebbi parlamenti választáson. Demokrácia van és a nép dönthet bárhogy, tisztelni kell érte.

Szerző: demokratikus  2008.05.25. 10:42 Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz hálózat demokrata fiatal szociális charta baloldali demokratikus jobboldali galló

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr58486347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása