Mostanában SZDSZ-es barátaim megváltoztak. Bíznak Orbánban, aki szerintük kiosztja majd a gárdát és védelmezni fogja a demokráciát. Amint egy friss közvélemény kutakodás mutatja a FIDESZ szavazók is szeretni kezdték az SZDSZ-t. Mi lesz ennek a vége?
Vékony a jég, amin áll Orbán Viktor. Ha nem lesz választás pár hónapon belül, akkor valószínűleg a mai tetemes előnye apadni kezd és Stumpf István sem mondhatja meg, hogy mennyire jön fel az MSZP 2010-re.
A helyzet kulcsa az SZDSZ. A sértett, kormányból kiebrudalt SZDSZ, amelynek új elnöke egy egykori FIDESZ vezető, Orbán kolesztársa.
Sokan azt mondják, hogy nyugodtak lehetünk, mert az SZDSZ nem jut be a parlamentbe se, ha most lesz a választás. A nyugalmunkat azonban tovább borzolják a híradások tényei és a mindennapok. A liberális barátok Orbánt tisztelő megnyilatkozásai, a FIDESZ szavazók hirtelen SZDSZ szimpátiája, az Orbán-Fodor talákozó. Egy nagy politikai tégelyben különös mérget kevernek azt súgja valami.
Remélem csak a szimatom csal. Remélem csak azért zörög az SZDSZ-es haraszt, mert ebből remélik az új arculat alakulását és minden marad a régiben.
Mégis a kisördög ott van bennem és nem hagy nyugodni. Valami azt mondatja velem, hogy lesz ebből valami.
Mert van egy opció, amivel nem számolunk. Az SZDSZ megvásárlása. Nem, nem pénz által. Ennyire nem pitiánerek. Mandátumokkal, egy egész frakcióval az új parlamentben. Orbán 2010-ig sokkal többet bukhat, mint 20-25 képviselői hely. Ha holnap választunk, akkor a nagyon nagy nyerésnek nézhet elébe. Két év múlva talán még az újabb bukta is szóba jöhet. Logikusnak tűnik a konzervatív liberális közeledés perverz násszá érése.
Nézzük akkor a forgatókönyvet: Orbán megállapodik Fodorral. A megállapodás lényege az, hogy nem teszik ki az SZDSZ-t a politikai megsemmisülés lehetőségének, közös listát állítanak. Ezt nem lesz nehéz megideologizálni. Kell némi válságot emlegetni, gyurcsányozni, megkésett rendszerváltásról beszélni, találni egy frappáns jelzőt, mondjuk "Szövetség a jövőért" és máris indulhatunk az előrehozott választásoknak.
A végeredmény jelen helyzetben nem lehet kétséges: Totális vereség a baloldal számára. Egy új parlament, amelyben minden korábbinál nagyobb arányban lehet jelen egy párt, a FIDESZ. Az MDF minden bizonnyal kiesik. És természetesen ott lehet az SZDSZ is egy közös lista eredményképpen. Még az a pofátlanság sem valószínűten, hogy ellenzéki erőként fogják deffiniálni magukat, besöpörve azokat a szavazókat, akik elfordulnak a brutális vereséget szenvedett MSZP-től viszont a FIDESZ-t nem akarják.
Ez a forgatókönyv egy agyszülemény. Kéretik úgy is kezelni, mint egy fantazmagóriát. Akik szeretnének egy kicsit a témában elmélyedni, azoknak javallom, hogy a magyar parlamentáris rendszerhez hasonló német rendszer 1982. évi történéseit tanulmányozzák. Ott akkor az SDP-vel évek óta együtt kormányzó liberálisok egyik napról a másikra szembefordultak koalíciós partnerükkel és egy egyszerű konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal hatalomba segítették néhány ciklus erejéig Helmut Kohlt...
Szerző: demokratikus  2008.06.17. 23:09 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://demokratikus.blog.hu/api/trackback/id/tr9526330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.06.18. 14:09:36

és aztán aztán mi maradna a szdsz-ből semmi demo ez azért egy elég kuruc szintü cikk

CrL 2008.06.21. 18:07:20

gondolatkisérletnek ok, de sok fideszpárti meg azonnal rosszul lenne ha szdsz-t felmentené minden alól egy ilyen új érdekházasság.

-Firi- 2008.06.21. 23:26:36

Európa nagyobb részében a liberális pártok a konzervatív oldalhoz kötődnek. Hagyományosan az állam szerepét nem értékelik fel, a magántulajdont tartják fontosnak és az egyéni jogok is előtérbe kerülnek.
A hazai viszonyaink között, a liberálisokat többé kevésbé ugyanez foglalkoztatja. Csak hogy, az SZDSZ-ben jelen van az antiklerikalizmus, az állam és az egyház szétválasztása, ami távolságtartásra kényszeríti őket a jobboldallal szemben. Van még néhány tényező, ami befolyásolja a jobboldalhoz való viszonyt, nevezetesen az individualista szemlélet, ami nem illik bele a másik oldalon hangoztatott közösségi viszonyrendszerbe. Nem beszélve, a jobboldal antikapitalista szemléletéről. Valamint a liberálisok multikulturális világa versus jobboldal hagyományörző programjának kényszeredett ideológiává hajszolása. A jobboldali gondolkodás szegregációs törekvése, a Fricz- féle társadalmi- és kulturális (rendszerértékű) törésvonalak elképzelése sem jelent mást mint, a politikai közeledés megakadályozása. A szigorú állam koncepciója is szemben áll az "éjjeli őr" állami szerepkörtől. Nem beszélve a két oldal, általad kitűnően megfogalmazott, szociálpolitikájáról. Most hírtelen ez a hevenyészett felsorolás jutott csak eszembe, ami miatt nem látom valószínűnek a két párt közeledését. De még beszélhetnénk a választópolgárok kérdéséről, bár nagyjából, ők arra dőlnek amerre a vezércikkek lökik őket.
Tisztelet a kivételnek, remélem egyre többen lesznek.
-Firi-

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.23. 09:30:02

Csakhogy Genscher pártja sose volt posztkommunista-posztmaoista, mint az SZDSZ (nem, nem elírás, Demszky, és a hasonlók a marxizmus emlőit szopogatták annak idején). Úgyhogy vele a jobboldal hajlandó volt kormányozni. Itt meg ha a Fidesz visszahozza az SZDSZ-t, akkor saját jobboldalából homogénen lenyes legalább 30%-ot. Úgyhogy ez hülyeség, nincs párhuzam.

-Firi- 2008.06.25. 22:17:46

Molnargoreny, ha már a Marxizmus csecsét emlegetted, Marx-tól egy idézetet használnék arra az esetre ha a "Fidesz visszahozza az SZDSZ-t".
"Die ganze scheisse kommt zurück"

leftlib 2008.08.19. 19:02:22

A szocialisták nem lehetnek büszkék arra, hogy elárulták - vagy ha tetszik: harc nélkül feladták - a kormányprogramot, letették a fegyvert a hozzájuk hasonlóan népboldogító baloldali populizmussal kampányoló Orbán Viktor előtt, és ezzel lehetetlenné tették az SZDSZ-nek a kormányban maradását. Megérdemelnék, hogy közös koalícióba kerüljenek a Fidesszel, úgysem nagyon sok a különbség közöttük; ami mégis van, azok csak szavak, szavak, szavak. Megérdemelnék - csak erre Magyarország menne rá.

Norris 2008.09.18. 14:56:21

Leftlib!

Feladták a kormányprogramot, ami a "farok csóválja a kutyát" elv alapján javarészt az SZDSZ ötleteiből állt.
Feladták, mert megértették, hogy egy demokráciában bármennyire is szükséges (lenne) nem lehet totálisan szembe menni a nép akaratával. Az most más kérdés, hogy ez az akarat valóban a nép sajátja-e, vagy valakik alapos és hosszas agymosással beléjük plántálták-e.
A lényeg, hogy ha a demokráciában valaki szembe megy a nép többségének akaratával az, azt úgy hívják, hogy diktatúra.
Az SZDSZ nagyon efelé ment...láthattuk is mi lett az EÜ népszavazás eredménye. És a választók nem Ferit külték el a p...ába, hanem az SZDSZ EÜ koncepcióját. Ami lehet, hogy előremutató volt, még az is lehet, hogy bejött volna.
Na de, ha ezt nem tudják rendesen elfogadtatni a néppel, csak durván próbálják lenyomni a torkán, akkor ne lepődjenek meg, ha ilyen lesz ez után a közhangulat.
Próbáld meg a négy éves gyerek torkán lenyomni a spenótót, ami ugyan egészséges, meg még finom is, de ha megteszed, örök életben utálni fogja, és téged sem fog túlzottan szeretni.
Jobban jársz, ha kicsit visszaveszel (ahogy az MSZP is kénytelen volt visszavenni, amit ugye a kormányprogram elárulásának és feladásának minősítenek egyből), és megpróbálod lassabban rávezetni a gyerkőcöt, hogy a spenótevés nem csak hogy az ő érdeke, hanem még egészséges is. Sajnos erre a bölcs türelemre voltak képtelenek...
süti beállítások módosítása